От х:

Днес в x:

Свиленград и Ивайловград на екрана в Холивуд

    Красиви местности край Ивайловград и Свиленградското село Мезек, както и едноименната крепост, ще бъдат показани в Холивуд.

    Красотите от районите на двете Хасковски общини, наред с още красиви гледки от яз.Искар и Източните Родопи са естественият декор в българската номинация за „Оскар" - „Съдилището". Филмът на режисьора Стефан Командарев е селектиран за участие в раздела за чуждоезични ленти.

    Премиерата му  се състоя през есента на миналата година. Много от кадрите са заснети в и по пътищата край Ивайловград.

    В една от сцените актьорите Ованес Торосян и Ина Николова играят на фона на невероятната гледка от крепостта „Мезек”.

    Въпреки, че преди около две години, когато бяха снимани тези кадри, самата крепост беше в период на реставрация, строителите оказаха съдействие на екипа на Командарев, като освободиха терена за няколко часа. Снимките на крепостта Мезек са изключително красиви, има снимани и по залез слънце, когато влюбените Ованес в ролята на Васко и Ина, която играе Марина, са на фона и върху каменния зид на калето.

    Проект заигралния филм  „Съдилището ”се оформя след като две години Командарев снима документален филм за живота на хората в Ивайловградско, когато попада на историята на Митьо/в ролята Асен Балтечки/, неговия син /Ованес Торосян/ и бившия командир на местната гранична застава.

    Лентата започва от момента, когато Митьо загубва жена си, после работата си, влошават се отношенията със сина му. За да възвърне доверието му, Митьо трябва да се изправи пред собствените си страхове и да реши какво да прави с греха, сторен преди 25 години. Името на филма идва от скалата, която се казва Съдилище и се намира на юг от Рудозем. Тъй като екипът не може да заснеме огромната пропаст, търси подобно място и го намира над Ягодина.

    Българският претендент за Оскар е копродукция между България, Германия, Хърватия и Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Както и с предишните проекти на Стефан Командарев и при този автор на музиката е Стефан Вълдобрев. Снимките

    „Съдилището" вече има редица награди от различни конкурси.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини