От х:

Днес в x:

В Хасково санирането се бави, В Ивайловград от 6 блока обновяват 6

Както по много показатели напоследък, така и по сключени договори по програмата за държавното саниране Хасково е на опашката.

Според данни от Министерството на регионалното развитие

от 143 регистрирани Сдружения на собствениците в областта, сключените договори със съответната община са 91.

Процесът по безплатното оздравяване на панелките върви най-добре в Благоевградско, където от 197 регистрации на Сдружения на собствениците /СС/, одобрените за финансовата помощ са 164, а 163 са сключените договори с общините.

Разбивката за Хасковска област обаче показва, че макар кампанията да напредва, областният център Хасково, в който има квартали, в които сградите като брой на жилищата и живеещите в тях са колкото тези в някои от градовете, ситуацията не е кой знае колко розова.

За Хасково са регистрирани едва 63 Сдружения на собствениците, от които 45 са заявили финансов интерес към Националната програма, одобрените са 36. Много от Сдруженията обаче се жалват, че документацията им се бави твърде дълго в общинска администрация, поради което смятат, че има умисъл в това. Някои смятат, че това се случва, тъй като програмата за санирането била на ГЕРБ. По думите на областния шеф на партията Делян Добрев много хора се оплаквали при тях от безпричинно връщане на документи и мотане.

Другият притеснителен факт е, че повечето 36-те договора, сключени с общината, са парафирани през последния месец. Това означава, че хасковските собственици са пратени на опашката за парите, тъй като още в началото на кампанията стана ясно, че сумата за първия период е точно милиард и предимството да се докопат до тях ще е на първите.

Ивайловград например има 6 регистрирани СС, с толкова подадени заявление на финансиране, всички те са одобрени. Сключени са договори с общината и дори вече се очакват старта на същинската дейност.

Само преди дни кметицата Диана Овчарова се похвали, че е подписала Решението за откриване на процедура за проектирането и извършване на строителни, монтажни и ремонтни работи по три обособени позиции

И решението, и обявлението са публични и са на официалната страницата на АОП.
Откритата процедура е за първите три блока по реда на входиране на документите - "Любимец" 33, "Армира" 4 и "Шипка" 6.

Безспорен фаворит за санирането в областта е Димитровград. Там от 28 комплекта документи за финансиране, са одобрени 24, толкова са и сключените договори с общината.

М. Манолова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини