От х:

Днес в x:

Делян Добрев: Беливанов ще е кмет, няма договорка с ДПС. 200 млн. трябва да влязат в Хасково

- Господин Добрев, след обявяването на кандидатурата на областния управител Добри Беливанов за кмет на Хасково мнозина, включително и от ГЕРБ, решиха, че дезертирате от местния вот. Някои дори побързаха да честитят нов мандат на досегашния градоначалник. Явно хората смятат, че Вашата кандидатура би била по-печеливша. Дезертирахте ли от изборите?

- На Хасково му трябва добър и честен човек за кмет, но на него пък му е необходим силен човек в София, който да помага да се случват хубавите неща тук. В този смисъл аз ще съм по-полезен на Хасково в София. Кандидатурата на Беливанов не е по-слаба от моята. През годините той е вършил работа на половината град, хората го познават и уважават.

Между другото, в началото на моята кариера той ми е бил началник, пазя хубави спомени. През 2002-2004 година бях директор на “Регионално развитие” в областната администрация, а Беливанов беше главен секретар, беше ми пряк началник. Винаги е давал път на младите хора – аз съм пример за това. Подписвам се с двете ръце и гарантирам за него.

- Казахте, че за да си добър кмет в Хасково ти е необходим силен човек в София. Но ако Беливанов загуби изборите?

- Беливанов ще спечели, убеден съм. 16 години стигат. На Хасково му е необходим нов кмет, който да върне живота на града. Както това се случи в други градове – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе. Те се преобразиха буквално за няколко години. Привлякоха инвестиции, безработицата падна, жизненият стандарт се повиши значително. Освен това Беливанов не е сам, зад него има екип. Аз досега не съм губил избори, ако това стане, ще са ми първите, но съм убеден, че Добри Беливанов ще е новият кмет.

- Настина много хора смятат, че Беливанов е добър и честен човек. Но пък го намират за прекалено мек, неконфликтен. Ако стане кмет, сигурен ли сте, че ще има характера да откаже на Вас например, да назначи някого в общинската администрация?

- Добри Беливанов е бил администратор над десет години в този град. Някой да е чул да е постъпвал безпринципно или нечестно? Да се е водил по акъла на някого? Да е направил нещо против принципите си? Да, той наистина е доказано честен човек. Но това, че си благ, че не си върнал никого и си се опитал да помогнеш на всеки, не означава че си безхарактерен. Напуснал е зам.- кметска длъжност в община Хасково при кмета Георги Иванов заради несъгласие с водената политика.

- В града се говори, че сте договорили подкрепа от ДПС за изборите. Какво им обещахте?

- Нищо не сме им обещавали. Нито сме договаряли. Да напомня, че през тези 16 години ДПС са имали поне четирима заместник-кметове. Така че легендите, че общината е независима, че кметът през тези години е враждувал с ДПС, са пълна измислица за наивници. Напротив, общината непрекъснато се е договаряла с различни партии, най-често именно с ДПС.

Надявам се обаче и в ДПС да са осъзнали, че Хасково се затрива и има нужда от нов тип управление.

И ако трябва да съм съвсем откровен – ДПС са втора политическа сила в Хасково и ако решат да подкрепят Георги Иванов за пети мандат, шансовете на ГЕРБ и Добри Беливанов са минимални.

- Кои са най-големите проблеми на Хасково според Вас?

- Най-големият проблем на Хасково е голямата безработица и ниските заплати. Сринахме се на дъното на статистиката по ниво на работната заплата. За 16 години тук не е дошъл един голям инвеститор, който да предложи няколко хиляди работни места с добро заплащане. А по-малки градове успяват – Ямбол, Сливен, дори Кърджали. Направо ме е яд, като виждам как хора от Хасково и околните села ги извозват на работа в Кърджали в завод за автомобилни части на чужд инвеститор.

Сега с пускането на магистрала Марица Хасково имаме уникален шанс за привличане на инвестиции. Имаме уникален шанс да създадем индустриална зона, подобна на тази край Пловдив, която виждаме, пътувайки по магистралата. Може би по-малка, разбира се, но достатъчна да съживи града. Защото Хасково изчезва, стопява се, младите хора бягат, защото няма работа.

Разбира се, със сегашното ръководство на общината това няма как да стане. Необходима ни е община, отворена 24 часа, 7 дни в седмицата за инвеститори.

- Бяхте министър на икономиката. С какво Вие лично помогнахте на Хасково като министър?

- Знаете ли каква е репутацията на Хасково в София? Като министър съм разговарял с много големи фирми, канил съм ги да инвестират в Хасково. Но чуждите компании слушат своите местни консултанти, които им казват, че Хасково е градът на рекета и принудителните дарения. Кой е луд да дойде тук при това положение?

А от липсата на инвестиции страда не само бизнесът, страдат най-вече обикновените хора, защото няма работа, заплатите са ниски, и хасковлии, притиснати от безизходицата, бягат.

Колкото и пъти да се сменят плочките в центъра, колкото и нови скулптури да се появят, това няма да съживи града. Той опустява. Нито пък ще го спаси нов университет, за който слушаме вече 10 години.

Бъдещето на Хасково зависи от инвестициите. Необходими са хиляди нови, високоплатени работни места. Както и ударно усвояване на средства от еврофондовете. За тези години в Хасково е имало само два проекта по Оперативни програми, между другото и двата по времето на правителството на ГЕРБ. Но това е крайно недостъчно. Много по-малки общини усвоиха стотици милиони от ЕС. В следващият мандат Хасково трябва да привлече най-малко 200 млн инвестиции. И това ще стане, но ако има компетентна, честна и отворена община.

- Един въпрос малко встрани от темата, но как върви програмата за саниране на панелките? Имате поглед върху ситуацията в страната, Хасково сред отличниците ли е или сред слабаците?

- Казах го наскоро в друго интервю. Хасково за съжаление е на опашката. Казвам го с мъка в сърцето. Може да прозвучи малко като самохвалство, но аз измислих тази програма – за безплатното саниране. Аз убедих премиера Бойко Борисов да я включим в предизборната програма и после да осигурим финансиране. И сега ми се плаче, че точно в родния ми град нещата не вървят. А не вървят заради общината, която казва, че тази програма е на ГЕРБ и я изпълняват от немай къде. От 63 регистрирани сдружения на собствениците в Хасково има само 34 сключени договора за финансиране, а в Благоевград са 163. И то сключени в последния месец и не е ясно дали ще бъдат финансирани в първия период, защото парите за тази година са на свършване. И дори и да се случат, няма да е за тази зима. За сравнение – в Димитровград от 33 сдружения на етажната собственост, които отговарят на условията, има 24 сключени договора, в Ивайловград – от 6 сдружения – 6 договора, в Любимец – 2 сдружения, 2 договора.

А иначе в страната програмата върви добре. Вчера в Русе започна работата по първия блок, в неделя в Благоевград откриваме първият завършен. Затова съм толкова емоционален по тази темата. Благоевград ще си санира всички блокове - първия е готов, а Хасково само няколко и още няма тръжни процедури за строителство.

А тази програма има много цели. Не само работа за строителните фирми, не само красив облик на градовете. Основната цел е икономическа – пести се 50 сто от енергията. А няма по-евтин ток от спестения. Домакинството ще спести половината сума за електричество, но ще я похарчи в магазина, в ресторанта, за почивка, за книга. Това увеличава потреблението, а от това расте икономиката.

Интервю на Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини