От х:

Днес в x:

„Вход Господен в Йерусалим“ отваря врати в Йерусалимово

Нов параклис ще отвори врати край село Йерусалимово на Успение Богородично - 15 август. Християнската обител, която носи името „Вход Господен в Йерусалим“ е изградена като дарение за миряните от семейството на историчката проф. д-р Цонка Каснакова. Храмът е в наследствен имот, останал от дядо й. Намира се до издигнатия през 2000 година метален кръст на входа на селото.

На Успение Богородично йерусалимци се събират и на голям селски събор, на който ще сготвят 10 казана курбан. Засега храмът няма да бъде осветен, тъй като все още вървят процедурите по даряване на земята на църквата, а те са твърде бавни, поясни проф. Каснакова. „Като историк отново разбирам защо ереста на богомилите е развила у нас, защото в българската православна църква всичко е толкова бавно и мудно“, коментира проф. Каснакова. Въпреки това е поканено духовно лице за отварянето на параклиса, макар дарителите да се съмняват, че в събота ще присъства свещеник.

Макар символичното отваряне на храма да предстои след няколко дни, вече много хора - и местни, и гости, идвали да питат дали могат да запалят свещ. Каснакова разказва, че на няколко пъти дори е намирала левчета, пъхнати под входната врата, когато параклисът е бил заключен.

Храмът вече е изографисан от иконодякон Тодор Тодоров от Свиленград.

На 15 август йерусалимци, приятели и потомци, ще се съберат на обща трапеза, както е традицията от години, в двора на „Св. Димитър” в селото.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини