От х:

Днес в x:

До дни започва обследването на панелките за безплатно саниране в Хасково

До няколко дни се очаква да бъдат сключени договори с 3 фирми, които ще обследват одобрените по програмата за безплатно саниране панелки в Хасково. Това съобщиха от общината, която проведе обществена поръчка за избор на изпълнител. Поръчката е с максимална прогнозна стойност 3 605 432 лв, а парите идват от банката за развитие. Градът е разделен на три зони, за всяка от тях ще има отделна фирма, която да обследва състоянието на блоковете и да определи конкретните мерки за енергийна ефективност за всяка сграда. Избраните фирми могат да започнат работа веднага след подписването на договора, обясни зам.-кметът Нели Станева, която обаче изрази притеснение за своевременното плащане на авансите на изпълнителите. Те са в размер на 35 процента, а опитът на други общини показвал, че тези плащания се бавели.

Общо 41 многофамилни сгради в Хасково са одобрени в общината за включване в националната програма за безплатно саниране. 3 блока още чакат за одобрение. За 35 сгради пък вече има сключени договори между общината, банката за развитие и областния управител за финансиране.

Според информацията в обявата за обществена поръчка дейностите в този етап на програмата – обследването на сградите, трябва да приключи до края на годината. Което пък означава, че самото саниране на панелките в Хасково ще започне най-рано следващата година.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини