От х:

Днес в x:

На Глухите камъни изкопаха детско герданче с раковини от далечни морета

    Красиво герданче от раковини и стъклени мъниста откри екипът на археолога доцент Георги Нехризов, който работи за 8-ма година на „Глухите камъни“ край любимешкото село Малко градище.

    Накитът е намерен в един от четирите гроба, вкопани в културните напластявания - от ранната желязна епоха до Средновековието, на които археолозите са се натъкнали, обясни водачът на изследователската експедиция.

    Две от погребенията са на възрастни жени, а две - на 3-4 годишни деца, момиченца, поясни Нехризов. За пола археолозите съдят по многото накити. Намерени са гривни, обеци и огърлици.

    Гривните и обеците са изработени от сребро и бронз и засега се датират към 11-12 век, тъй като според изработката им са характерни за този период. Безспорно обаче много интересен е накитът от раковините.

    Първоначалната проверка на археолозите показва, че те не са от близки морета и категорично - не от Черно море. Нехризов предполага, че по-скоро мидичките са донесени в района от източните морета, някъде от Югоизточна Азия. „Находката освен, че е много красива, категорично показва, че не само на нас са ни познати комуникациите, хората преди столетия също са намирали начин да търгуват“, коментира Нехризов.

    Археологът търси логично обяснение на факта, че всички открити гробове, (с новите вече пет), на Глухите камъни са на жени и момичета.

    Разкопките на терен вървят от средата на миналия месец и ще продължат до края на август.

    За десетината дни работа археологическият екип е разкопал няколко нови участъка. Работи се в центъра, западния и северния сектор на комплекса.

    В западната част екипът продължава изследването на разкритата през миналия сезон средновековна крепостна стена.

    Друг от ценните и интересни артефакти, открити през този сезон, е денар на Римската република, сечен през 85 г. пр. Хр. На лицеватастрана на сребърната монета е изобразена мъжка глава с атрибути на Меркурий- крила, на Нептун -тризъбец и лавровия венец, символ на Аполон. На гърба е изобразена римската богиня на победата Виктория, управляваща колесница с четири коня.

    Монетата е доста запазена и образите на нея са много ясни, но не само заради това е ценна за археолозите. Истинската ценност е по-скоро информацията за този период, за който досега на Глухите камъни няма открити свидетелства, обясни доц. Нехризов. Сега се доказва, че комплексът е функционирал и в периода на първите опити на римляните да направят Тракия своя провинция.

    От праисторическия пласт разкопките вадят оръдия от кост и еленови рогове.

    Интересни находки от тракийските пластове са запазена почти цяла фибула, както и елементите от други две. Открити са и бронзов накит и бронзова монета от 4 в.пр. Хр. на гръцкия град Абдера.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини