От х:

Днес в x:

Престрелка с анонимки в Спортното в Хасково, РИО праща „сини каски“

    Сериозен скандал се вихри в Спортното училище “Ст. Караджа“ в Хасково. Титулуваното като школо-люпилник на успешни спортисти явно се раздира от интриги между преподавателите и директора Генчо Генев. Част от педагозите, описали себе си като 2/3 от преподавателския състав на училището, разказаха за редица нередности чрез отворено писмо до медиите. В Спортното училище работят общо 45 педагози, от тях 21 са по спортна подготовка. Сред педагогическия колектив, подписал писмото, има както преподаватели от хуманитарния сектор, така и от спортните дисциплини. Нито едно от имената обаче не става ясно, тъй като под черта учителите обясняват, че са спестили имената си заради страх от реваншизъм. Те обаче са приложили пълната подписка в писмата до образователния министър проф. Тодор Танев, до Красен Кралев - министър на младежта и спорта, до шефа на РИО на МОН в Хасково Иван Панайотов, както и копие до кмета на Хасково Георги Иванов.

    Преподавателите от Спортното настояват за незабавна комплексна проверка в училището.

    “Рaбoтaтa в eкип” отдавна зa нac e имaгинepнo пoнятиe - вcички вaжни peшeния ce взeмaт в cъвceм тeceн кpъг oт пpиближeнитe нa директора на училището“, категорични са преподавателите. Според тях диpeктopът кaтeгopичнo oткaзвa дa пoдпишe Колективен трудов договор, твърдят подписалите писмото.

    "В училището безпрецедентно се удържаха пари от заплати на спортни преподаватели в продължение на години за това, че броят на учениците в групите по спорт е по-малък от този, който директорът е определил“, твърдят преподавателите. Те споменават още, че на фона на орязванията, директорът Генев е открил нов щат за сборен норматив по английски, немски и български език (2013/2014г.) и впоследствие назначава учителката на трудов договор за неопределено време абсолютно нерентабилно, с групи по немски, за миналата и тази учебна година с брой ученици, по-малък от минимума за съществуване на тези групи.

    В писмото се казва още, че директорът определял по свое усмотрение индивидуалната задължителна норма на преподавателска работа на учителите по спортна подготовка до 1500 часа годишно на човек. Часовете обаче били почти двойно допълнително натоварване спрямо норматива - 720 часа за учебна година. Твърди се още, че от години се режат системно заплати на учителите с до 100 лева.

    „Няколко души с лични интереси мътят водата в училището. Няма нищо случайно, че точно в този момент се вдига пушилка и се нагнетява обстановката, понеже другата седмица ни е приемът. Вероятно с лошите неща, които се чуват за училището в момента една част от учителския колектив цели да срине авторитета му и да предизвика отлив на ученици. Така след това да се компрометира директорът, да се посочи като отговорен за провала на приема и като некадърник“. Това пък е защитната теза на директора на Спортното Генчо Генев.

    Той контрира много от твърденията в писмото като това например, че са рязани заплати на учители с до 100 лева. Обяснението му е, че става въпрос само за намаляване на допълнителното материално стимулиране. Генев дава пример с преподавателите от спортния сектор, чиито групи са по-малки от норматива. Има и такива, с групи над норматива. Те пък получават допълнителен стимул над определеното. Директорът обаче посочва, че за миналия месец например 500 лв. са раздадени допълнително и няма нито лев удръжка.

    Според Генев един от помощник-директорите му - Галя Николова, е сред основните виновници за разпалването на конфликта в училището.

    Шефът й я обвинява, че е завишавала оценките при въвеждането в компютъра при външното оценяване на хуманитарните науки, без български език и математика.

    Според шефа на РИО на МОН Иван Панайотов тези твърдения на Генов са много спорни, тъй като в крайна сметка резултатите са показали, че оценките в Спортното училище са сред най-слабите в региона. Панайотов потвърди, че разпратеното до медиите Отворено писмо е получено в инспектората, но в копието на бюрото му също липсвали имената и подписите на учителите, за които се твърди, че са го подписали.

    Освен това шефът на образователният инспекторат потвърди, че знае за нездравите отношения в училището отдавна и при него са идвали и други сигнали през годината, като този например, че има големи разходи за телефони. Затова е направена и проверка, но заключенията на инспектора са били, че не са открити нередности в отчетите на школото.

    Въпреки че писмото на практика е анонимно, Иван Панайотов ще назначи до две седмици пълна проверка на документацията в Спортното. Още утре обаче за изглаждане на отношенията шефът на местния образователен инспекторат изпраща свои “сини каски“ на педагогически съвет, насрочен за утре.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини