От х:

Днес в x:

Ученици от смолянски гимназии в състезание "Какво знаем за първоучителите в Смолян"

Община Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян организират краеведско ученическо състезание на тема „КАКВО ЗНАЕМ ЗА ПЪРВОУЧИТЕЛИТЕ В СМОЛЯН“, в  което ще се включат възпитаници на ПГИ „Карл Маркс” и ПМГ „Васил Левски” до 11 клас. Състезанието ще се проведе в Регионална библиотека на 7 юни 2016 г. от 14 часа. 

През 2016 г се отбелязват няколко годишнини на просветни дейци от началото на образованието в Смолян.

Това са Рада Казалиева, първата среднородопска учителка и поетеса, родена в Райково (1821-1907); Петко Гидиджийски,  учител и книжовник, роден в Устово (1846-1874); Атанас Келпетков,  учител, свещеник, деец на националноосвободителното движение, секретар на Петко войвода, роден в Устово (1856-1926); Димитър Мавров, свещеник и учител, роден в Райково (1856-1942); Георги Дорков, учител, общественик и читалищен деец, роден в Смолян (1866-1939) и Димитър Гаруфалов, един от основателите на Райковската гимназия, автор на химна „Гордей се, Родопа“, роден в Малко Търново (1896-1968).

Целта на събитието е учениците да научат повече за видни личности от родния край, оставили своя отпечатък в историята на просветното дело.

Състезанието ще включва - викторина по предварително зададени теми, свързани с посочените просветни дейци и творческа задача – представяне на личност (преподавател или възпитаник на учебното заведение), която е оставила следа в историята на училището.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини