От х:

Днес в x:

17 °C

Нелекувана ангина убила 4-годишното сирийско момиченце

Децата в лагера не са застрашени от зараза, категорични са лекарите

Тривиална ангина убила 4-годишната Руе Мустафа, която издъхна мъчително в 21 часа в неделя в хасковската многопрофилна болница. 4 часа по-рано тя бе доведена в критично състояние-с температура над 40 градуса, вътрешни кръвоизливи и като резултат-почти липсващо кръвно налягане. Заради липсата на кръвообращение, органите на детенцето колабирали вкупом. Причината за всичко това била стрептококова инфекция. Това са резултатите от излезлия днес микробиологичен анализ на взетите проби.
Първоначалните предположения на лекарите отвеждаха към екзотични болести, познатия за региона менингит или кърлежово-преносими заболявания. Накрая се оказа, че става дума просто за нелекувана много време инфекция на дихателните пътища.

Най-честия резултат от стрептококовата инфекция е ангина, която в гнойния си вариант протича с много висока температура и се лекува с антибиотици. При пренебрегването й обаче прогресира в пневмония и смъртоносния плеврит, но при хора с отслабен имунитет може да доведе скоростно до общо отказване на организма, както се е случило с Руе. Според лекари неизлекуваната инфекция се е точила може би със седмици, но в периода от петък до неделя миналата седмица е влязла във финалната си фаза. За зла участ точно през уикенда в бежанският лагер в Харманли е нямало нито едно медицинско лице. Единственият лекар и двамата фелдшери работят на граждански договор само от понеделник до петък.

Няма риск от зараза за останалите бежанци, категорични са лекарите. Стрептококите се намират във всеки организъм и обикновено са в покой и равновесие с имунната ни защита. При спадане на имунитета обаче се активира инфекция, която при навременен медицински преглед би се овладяла съвсем лесно. Родителите на Руе не са били неопитни в отглеждането на деца, имали още две, а по-голямата им дъщеричка била с тях и Руе в лагера от декември. Те обаче необяснимо пренебрегнали продължаващите симптоми, стигащи до повръщане и остри диарични пристъпи, и така и не потърсили лекарска помощ. Причината за това може би е била езиковата бариера-само майката знаела съвсем малко турски, а арабският й бил слабо познато наречие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ба
  БАЙ УЙ
  3 -2
  20:58, 27 май 2015
  Трихомонална и шестоъгълна дори,уя ми не търсят тука.колко български деца умряха такова внимание никоя медия не направи за тях.ебах ти и скъпите ******и и чудото миндилско.
 • 2
  Ма
  мари
  1 0
  23:31, 27 май 2015
  Е то детето няма вина.Ама тия лешове наште политици са виновни за всичко.продьлжават да приемат бежанци заради парите които получават.гадни лешояди не се наядаха.
 • 3
  12
  123
  1 0
  08:57, 28 май 2015
  Е няма ли лекари в този лагер?! Кка може такова нещо?

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини