От х:

Днес в x:

Няма да има намаление на цените на клиничните пътеки, смята шефът на здравната каса

Няма да има намаляване на стойностите на клиничните пътеки, прогнозира директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р. Глинка Комитов пред БНТ.

На 1 юни ще се проведе среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС) за евентуалното намаляване на цените на клиничните пътеки, каза Комитов и добави, че се съмнява, че ще се постигне решение.

Вчера от БЛС обявиха, че е твъро рано да се говори за намаляване на цените на клиничните пътеки и се обявиха твърдо против вземането на подобно решение.

Пред БНР новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев обяви, че лекарите вероятно ще настоява за актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лева, за да стигнат парите до края на годината, както се налага от няколко години насам.

"Според очакванията, може да допуснем, че ще се формира дефицит към края на годината", заяви Комитов. Дефицитът ще бъде основно формиран от разходи за лекарствени продукти (108-108 млн. лв. за лекарства за домашно лечение и 59 млн. лв. за онколекарства) и болнична помощ (125 млн. лв.), като в касата има резерв от 93 млн. лв.

Появяващите се дефиците се дължат на постоянно намаляващите пари за касата, заяви Комитов.

НЗОК трябва да има по-ефективен контрол върху дейностите на болниците и има парламентарана подкрепа за промени в нужните закони. Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може когато се установи някакво нарушение в болнично заведение да може да се наложи санкция в момента, а не пост-фактум, смята Комитов. Трябва да се засили и контрола над документацията - и като отчетена дейност, която не е извършена, така и като обществени поръчки.

Експертите на НЗОК също така трябва да могат да проверяват трудовите и гражданските договори на медиците, отпуските, болничните, и месечните графици.

Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини