От х:

Днес в x:

Без ненужен престой в болниците

Болниците ще получават 80% от стойността на клиничната пътека, дори и да изпишат пациента преди предвидения по нея престой да е изтекъл, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Това означава, че хоспитализираните, на които са направили всички необходими изследвания и манипулации, преди да изтече клиничната пътека, ще могат да си тръгнат по-рано от болницата, а тя ще получи пари.

От НЗОК обясниха, че такава възможност имало и досега, само че болниците получавали по-малко пари при преждевременно изписан пациент – 60% от стойността на клиничната пътека, пише "Монитор".

С влизане в сила на новия рамков договор от 1 април те ще получават 80%, уточниха от здравната каса. Това ще позволи да се избегнат ситуации, при които например лекарите задържат пациентите повече от необходимото, за да си вземат полаганите пари по клинична пътека или пък ги пускат по – рано, но не ги изписват по документи, а ги карат да се връщат за отчекиране в деня на изтичане на пътеката.

Новият рамков договор беше подписан миналата седмица. Според него лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Той предвижда увеличение на средствата за първична извънболнична помощ с над 13 милиона лева.

За специализираната извънболнична помощ пък договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1,613 млрд. лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие.

С националния рамков договор отпада и т.нар. пръстов отпечатък в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и т.нар. персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини