От х:

Днес в x:

Цената на черешите пада, реколтата закъсня

Прочутите череши от градините на с. Крепост вече са на пазара. Макар че тазгодишната реколта закъсня, пазарчето край селото по пътя към Хасково вече е отрупано.

Офанзивата със скъпите първи череши вече отмина и тръгнали на 6 лв.килото, хрущялките вече са на по-ниска цена - между 3 и 5 лв. за килограм.

Лиляна Димитрова е сред пазарджийките. „Заповядайте, черешата е много хубава! Пробвайте!“, приканва всеки спрял до крайпътните маси пенсионерката от Крепост.

Лиляна споделя, че е за първи ден на пазара, но продажбите й се струват слаби. Няма още и прекупвачи, те идвали, когато започне масовото зреене и цените вървят стремглаво надолу. Тогава пада печалбарство без труд, коментират собствениците на градини и по съвместимост търговци на стоката си от съседните на Лиляна маси.

По думите й тазгодишната реколта е малко закъсняла. Черешите край Крепост тепърва започват да зреят. Освен това има много плод, но дребен.

Беловласата усмихната жена разказва, че заедно със снахата и с малко помощ от мъжете въртят черешовите градини на фамилията.

Имат два декара, но в тях вече били останали само 5 дървета. Другите изсъхнали, защото вече били стари. Затова й се наложило да направят нова градина, но пък за нея трябва време, докато дърветата да започнат да плододават. Но до тогава с много търпение и повече усмивки ще закрепим положението, оптимистка е Лиляна.

За непознавачите тя дава съвет - ако искат да си купят истинска хубава хрущялка, да гледат дръжката на черешата да е по-къса и плодовете да са твърди и хрупкава.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    И все пак, нашите "търговци" да бъдат така добри да продават черешата на цена по - ниска от кило пилешко бутче...
  • 2
    Ди
    Димитровград
    4 0
    14:43, 21 май 2015
    М-мммм любимите ми череши, нямам търпение да се върна в родния град и си купя доста от черешките.
    Поздрави на всички производители с пожелания за хубава и вкусна реколта ;)
Последни новини