От х:

Днес в x:

7 °C

Кърджалийци живеят година повече от хасковлии

Хората от област Кърджали разполагат с година повече от тези в Хасково, за да уредят житейските си дела. 365 дни ще е по-дълъг животът на кърджалийци от този на хасковлии, сочи последното проучване на Националния статистически институт за очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната.

Изчисленията са правени на базата на демографските данни между 2012 и 2014 година. Уточнението е, че показателят показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в наблюдаваната през дадена година смъртност.

В регионален аспект средната продължителност на живота варира от 72 години в област Видин до 76 години в София.

Хасковска и Кърджалийска област са над средното за страната, но точно с година разлика в полза на Кърджалийско. Там хората са със средна продължителност на живота от 75,7 г., а в Хасковско-74,7 т.

Очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната е 74.7 години. Спрямо предходния наблюдаван период - от 2011 - 2013 г. тя се увеличава с малко.

Изчисленията показват, че при мъжете средната продължителност на живота е малко над 71 години, жените живеят по-дълго със 7 години.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Като цяло обаче за последните 10 години средната продължителност на живота и при жените, и при мъжете е нараснала с около 2 години.

Гражданите живеят 3 години повече от хората на село.

В същото време обаче България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. След нас са само Латвия – 74.3 г., и Литва – 74.1 г. Таблицата на дълголетниците оглавяват Испания – 83.2 г. и Италия 82.9 г.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Хр
  Хранъта
  3 0
  19:32, 18 май 2015
  прави борбъта. Испания и Италия- традициите в разнообразното хранене - предимно риба и морски дарове, зехтин, чесън , много плодове и зеленчуци.
  У нас- предимно много хляб и други тестени изделия, кайма и колбаси , пълни със соя и разни други неща, но не и месо. Т. е евтина храна, но пък засища.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини