От х:

Днес в x:

Кърджалийци живеят година повече от хасковлии

Хората от област Кърджали разполагат с година повече от тези в Хасково, за да уредят житейските си дела. 365 дни ще е по-дълъг животът на кърджалийци от този на хасковлии, сочи последното проучване на Националния статистически институт за очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната.

Изчисленията са правени на базата на демографските данни между 2012 и 2014 година. Уточнението е, че показателят показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в наблюдаваната през дадена година смъртност.

В регионален аспект средната продължителност на живота варира от 72 години в област Видин до 76 години в София.

Хасковска и Кърджалийска област са над средното за страната, но точно с година разлика в полза на Кърджалийско. Там хората са със средна продължителност на живота от 75,7 г., а в Хасковско-74,7 т.

Очакваната средна продължителност на живота общо за населението на страната е 74.7 години. Спрямо предходния наблюдаван период - от 2011 - 2013 г. тя се увеличава с малко.

Изчисленията показват, че при мъжете средната продължителност на живота е малко над 71 години, жените живеят по-дълго със 7 години.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Като цяло обаче за последните 10 години средната продължителност на живота и при жените, и при мъжете е нараснала с около 2 години.

Гражданите живеят 3 години повече от хората на село.

В същото време обаче България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. След нас са само Латвия – 74.3 г., и Литва – 74.1 г. Таблицата на дълголетниците оглавяват Испания – 83.2 г. и Италия 82.9 г.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хр
    Хранъта
    3 0
    19:32, 18 май 2015
    прави борбъта. Испания и Италия- традициите в разнообразното хранене - предимно риба и морски дарове, зехтин, чесън , много плодове и зеленчуци.
    У нас- предимно много хляб и други тестени изделия, кайма и колбаси , пълни със соя и разни други неща, но не и месо. Т. е евтина храна, но пък засища.
Последни новини