От х:

Днес в x:

6 °C

Училища пазаруват трескаво още камери за матурите

Езиковата се оборудва с камери за матурите още през 2009-та година, но други училища още се ослушват

Няколко училища в Хасково са били изрично предупредени да се дооборудват с камери за предстоящите матури, които ще се проведат тази седмица. Школата трябва да закупят още камери, които да заменят повредените или да допълнят бройката до необходимото, за да бъдат поставени устройства във всяка стая където ще има матури. Досега почти всички гимназии имат камери, но в повечето те са само няколко и са инсталирани в коридорите, плюс 1-2 на фасадата пред входа. Което определено е недостатъчно при посрещане на десетки, а в някои училища и стотици 12-класници.

На 20 май, сряда, в класните стаи влизат 1920 зрелостници, които ще имат тежката задача да се справят с българския език. Понеже мнозина не успяват съвсем, се разчита на външна помощ, която придобива все по- технологични измерения - хендсфрии - безжични микрофони и слушалки, плюс цял оперативен щаб, който стои отвън и е готов да търси в Гугъл правилния отговор. На теория телефони и смартфони трябва да бъдат оставени на учителското бюро преди началото на матурата, но много 12-класници си ги запазват, а квесторът дори и да подозира – няма право да претърсва. В опит да изпълнят съвестно задълженията си, мнозина надзиратели се обръщат към близкото социалистическо минало и с транзистори тип ВЕФ обикалят между редиците. Има ли действащ телефон, ВЕФ-ът по социалистически се смущава от новата технология и започва да бръжди. Но както се казва, стига глупости.

Анализът на Просветата показва, че нищо не е толкова ефективно колкото видеокамери. Тя бяха въведени още през 2009 година, и полека лека си ги закупиха всички училища, но някои - в твърде малки количества. Освен това много от устройствата не се поддържат и съответно се повреждат. От Регионалния образователен инспекторат изрично са предупредили директорите да си направят проверка на наличността и да я попълнят на всяка цена за всяка от предстоящите матури. Освен тази по БЕЛ в сряда, в петък е вторияг задължителен изпит по избираем предмет, отделно от това следват 3, 4 и N-та матура, която 12-класникът би пожелал да издържи, за да си подобри успеха.

Според препоръките е добре във всяка стая да има поне по две камери, обхващайки помещението отпред и отзад. В повечето изпитни зали обаче има само по една, която снима залата откъм дъската. И тя върши работа, за да се засече подозрително поведение на някого от учениците, към който вече може да се насочи физическата проверка.

Затегнатият контрол срещу преписвачи е заради лавинообразно нарастващите слухове за масово преписване по време на матурите, които остро контрастират с официалните данни от Хасковско през последните години - нито един заловен или в най-добрия случай един-двама. Стига се до там самите зрелостници да се хвалят в социалните мрежи как и по какво са преписали, като пак там тече интензивна обмяна на добри преписвачески практики.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини