От х:

Днес в x:

Училища пазаруват трескаво още камери за матурите

Езиковата се оборудва с камери за матурите още през 2009-та година, но други училища още се ослушват

Няколко училища в Хасково са били изрично предупредени да се дооборудват с камери за предстоящите матури, които ще се проведат тази седмица. Школата трябва да закупят още камери, които да заменят повредените или да допълнят бройката до необходимото, за да бъдат поставени устройства във всяка стая където ще има матури. Досега почти всички гимназии имат камери, но в повечето те са само няколко и са инсталирани в коридорите, плюс 1-2 на фасадата пред входа. Което определено е недостатъчно при посрещане на десетки, а в някои училища и стотици 12-класници.

На 20 май, сряда, в класните стаи влизат 1920 зрелостници, които ще имат тежката задача да се справят с българския език. Понеже мнозина не успяват съвсем, се разчита на външна помощ, която придобива все по- технологични измерения - хендсфрии - безжични микрофони и слушалки, плюс цял оперативен щаб, който стои отвън и е готов да търси в Гугъл правилния отговор. На теория телефони и смартфони трябва да бъдат оставени на учителското бюро преди началото на матурата, но много 12-класници си ги запазват, а квесторът дори и да подозира – няма право да претърсва. В опит да изпълнят съвестно задълженията си, мнозина надзиратели се обръщат към близкото социалистическо минало и с транзистори тип ВЕФ обикалят между редиците. Има ли действащ телефон, ВЕФ-ът по социалистически се смущава от новата технология и започва да бръжди. Но както се казва, стига глупости.

Анализът на Просветата показва, че нищо не е толкова ефективно колкото видеокамери. Тя бяха въведени още през 2009 година, и полека лека си ги закупиха всички училища, но някои - в твърде малки количества. Освен това много от устройствата не се поддържат и съответно се повреждат. От Регионалния образователен инспекторат изрично са предупредили директорите да си направят проверка на наличността и да я попълнят на всяка цена за всяка от предстоящите матури. Освен тази по БЕЛ в сряда, в петък е вторияг задължителен изпит по избираем предмет, отделно от това следват 3, 4 и N-та матура, която 12-класникът би пожелал да издържи, за да си подобри успеха.

Според препоръките е добре във всяка стая да има поне по две камери, обхващайки помещението отпред и отзад. В повечето изпитни зали обаче има само по една, която снима залата откъм дъската. И тя върши работа, за да се засече подозрително поведение на някого от учениците, към който вече може да се насочи физическата проверка.

Затегнатият контрол срещу преписвачи е заради лавинообразно нарастващите слухове за масово преписване по време на матурите, които остро контрастират с официалните данни от Хасковско през последните години - нито един заловен или в най-добрия случай един-двама. Стига се до там самите зрелостници да се хвалят в социалните мрежи как и по какво са преписали, като пак там тече интензивна обмяна на добри преписвачески практики.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини