От х:

Днес в x:

4680 в Хасковско си смениха адреса преди изборите

4680 души в областта са сменили настоящия си адрес за първите месеци на тази година, показва справка на министерството на регионалното развитие. Данните сочат, че в някои региони на страната хората, сменили адреса си, са се увеличили около три пъти, а някъде и повече. За сравнение за същия период на миналата година в Хасковско 1700 са били хората, сменили адреса си.

Справката на регионалното министерство е във връзка с множество запитвания дали се е увеличила пререгистрацията на хора непосредствено преди местните избори. Според закона, за местна власт в дадено населено място могат да гласуват само тези, които имат постоянен или настояш адрес в общината поне 6 месеца преди вота. Затова и пререгистрацията се случва доста по-рано от изборите през ноември.


Данните на МРРБ сочат, че за цялата страна на практика почти двойно се е увеличил броят на хората, променили настоящия си адрес от началото на февруари до 25 април на тази година в сравнение на същия период на миналата година. За трите месеца през 2014 г. настоящия си адрес са сменили 55 288 българи, докато през тази година за същото време това са направили 91 199 души. При постоянните адреси не се наблюдават подобни тенденции.

В някои области като Варна, Кърджали, Разград и София-град, броят на пререгистрираните е почти без промяна, докато в други места е повече от двойно, понякога тройно и повече. Във Видинско например пререгистрираните по настоящ адрес за периода на тази година е 2967, докато преди, когато нямаше местни избори, този брой е бил едва 578. Във Враца вече има 4462 души, сменили настоящия си адрес, като през 2014 г. за същия период са били едва 1139. В Кюстендилска област пререгистрациите са 1771 /в сравнение с 612 за 2014г./.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини