От х:

Днес в x:

7 °C

Манталитет: Мърсим там където ни е най-хубаво

Малката Ивайла и Мама Катя покават как трябва да се грижим за природата

Българинът е странно животно. Замърсява там където му е най-хубаво. До този извод стигнаха хора от Хасковско, които се включиха днес в националната акция „Да почистим заедно България”. И припомниха измислената сякаш специално за случая народна поговорка „Да се из*eреш на метеното”.
Оказа се че най-мръсните места са именно тези за отдих и почивка, за които се счита, че са любими на хората от съответните градове, и които малко или много са облагородени от местната власт за да отговарят на тази потребност. Гражданите им се наслаждават, но това което остава след тях не става за наслада, а предизвиква по-скоро отвращение. Нарицателни за такива усещания в Хасково са иначе любимите местенца около Зоокъта на парк Кенана и на противоположния Ямача, който стана като картинка с детските си атракциони, цветни лехи и гористи алеи. Сред тях обаче може да се намери работа за цяла сметопочистваща фирма.

Подобни места все пак се чистят от съответните общински служби, но няма кой да се погрижи за местностите извън града. Като тези около Харманли. Там самите харманлийци констатираха, че боклукът е най-обилен на най-любимите за разпускане и отмора места-Дядо Тодоровата чешма, парк Димана Данева и местността Трифончето. Вглеждането в сметта не остави съмнение в човешкия й произход-угарки, бутилки, чашки от кафе, салфетки и остатъци от храна. Харманлийци явно си знаеха стоката, затова веднага посочиха произхода на мизерията-„ядат си в колите, отварят стъклото и хвърлят през него”, категорична е Виолета Станкова, която бе сред авангарда на почистващите бригади. Тя бе една от 700-те харманлийци, които излязоха днес, при това от ранна сутрин, да чистят своя град. Чистниците бяха на линия още в 8 часа, а половин час по-късно се бяха организирали в три лъча, на които общината осигури необходимите санитарни материали и транспорт за извозване на сметта.
Харманлийци бяха не само първите, ами май и единствените в региона, които организирано се вдигнаха да изчистят града си. Другаде изявите бяха спорадични и нямаше информация да се извършват със съдействшието на общините. В града на Белоногата обаче правят така от самото стартиране на кампанията преди 5 години, като на моменти ентусиастите в акцията стигали до 1500 души. Въпреки почивната неделя и днес най-многобройни бяха децата от училища и детски градини, мнозина от които придружени доброволно от своите родители. Съчетаваше се неделната разходка с нагледен пример как трябва се опазва природата. Разясни ни го 3-годишната Ивайла хванала за ръчичка мама Катя Бозмова-„Когато наблизо няма кошче, ги държим /боклуците б.а./ в ръчичка или чантичка. И като видя кошче, ги хвърлям вътре”. Много възрастните обаче са на принципа „Мразя мръсотията, затова не я пипам” и бързат да се отърват от нея незабавно-в тревата, цветята или направо на улицата. Без значение има ли кошче или не.

Втората главна задача на доброволците бе да се разчистят незаконните сметища в града. Те са пълни най-вече със строителни отпадъци, но за беда се намират и такива с животински. Тук се търси помощта на санитарните специалисти, за да се предотврати разпространение на зарази.
Че от акцията има полза си личи и крайният резултат в Харманли за миналата година. Тогава само за ден, от града са били събрани и извозени 21 тона битови отпадъци.
Доста по-големия и многолюден областен град остана встрани от инициативата. В Хасково явно няма замърсявания, нерегламентирани сметища или мотаещи се по-улицата боклуци. Или поне не могат да бъдат изчистени с метли и кошчета за смет.


Г.Христов

Децата бяха най-ентусиазирани в днешното почистване на Харманли
С ентусиазма си заразиха и възрастните
Харманлийци откриха, че е най-мръсно на любимите им места за почивка
Остатъците там не оставят съмнение в човешкия си произход
Виолета Станкова бе сред авангарда на почистващите отреди
В акцията се включиха и почти всички общински служители
Един от трите лъча разчисти пътя за Трифончето
Други вършееха около Приказките
Северина Кирилова от общината осигурява торби и транспорт за извозваната смет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Юж
  ЮЖЕН ВЯТЪР
  5 -3
  15:32, 17 май 2015
  Северина,момиче от сняг.всяка зима е сигурен факт...и т.н.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини