От х:

Днес в x:

”Водни облигации” ще финансират ВиК сектора

Обмисля се възможността от прилагане на нов механизъм за финансиране на ВиК сектора с така наречените водни бондове, който вече пилотно се прилага в Италия.
Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА. 

Министърът участва в конференция за ВиК сектора. Тя уточни, че и в Италия, както и в повечето страни, където секторът ВиК е недофинансиран, и европейските средства за него не са достатъчни, е разработен подобен инструмент в рамките на тези за финансов инженеринг, който включва в себе си издаването на водни бондове - облигации.

Става дума за няколко водни дружества - както в България има окрупняване на ниво област. Това може да са няколко области, които да се обединят на ниво дружество, и то да емитира такива бондове, които се пускат на борсата. По този начин се осигурява допълнителен финансов ресурс за инвестиции в пречиствателни станции, водопроводи и канализация, и в дългосрочен план те се откупуват. Министърът напомни, че досегашните инструменти за финансов инженеринг се реализираха с подкрепата на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

В Италия схемата с бондовете е направена от ЕИФ, отбеляза министърът и допълни, че страната ни ще разчита да проведе по темата преговори с представители на фонда и да получим предложение за съответните модели за реализация на идеята.

В отговор на въпрос дали новата схема няма да се превърне във вид общинска задлъжнялост, министърът уточни, че не става дума за общински дълг. Идеята е чрез Асоциацията на ВиК да се подкрепят водните дружества да издадат бондовете за сметка на активите, които ние им делегираме да управляват, срещу инвестициите и срещу подобряването на инфраструктурата и намаляването на загубите на вода, а не да задължим общините, коментира министър Павлова. 

Новият механизъм може да се въведе най-рано след структурирането на операторите с преостойностени активи, едва след това те ще могат да ги залагат и по тази причина според министър Павлова като инвестиция това не може да се случи преди 2018 г.

В отговор на въпрос министърът каза, че 2015 и 2016 г. ще са транзитни и новите бизнес планове във водния сектор ще започнат от 2017 г. и на този етап няма причина за увеличение на цената на водата. Може да "мърда" с 0,01 стотинка в рамките на сегашния механизъм, допълни министърът. 

Тя съобщи, че предстои да бъде направено предложение за намаляване на прага на поносимост от сегашните четири процента на 2,5 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини