От х:

Днес в x:

Цялостна реформа на системата за изтърпяване на наказанията поискаха служителите в затворите

Цялостна реформа на системата за изтърпяване на наказанията поискаха от Синдиката на служителите в затворите на протест пред сградата на Централния софийски затвор. Той беше провокиран от опита за отговорни за бягството преди седмица на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев да бъдат посочени единствено надзирателите и техните преки ръководители, съобщава БНР.

Системно неглижиране на проблемите в арестите и затворите - това е обяснението на надзирателите на демонстративното бягство - през централния вход, на Пелов и Колев.

Според тях години наред исканията им за нормално съотношение между осъдени и охранителен състав са оставали нечути и така се е стигнало до този инцидент, който те наричат "пробив в националната сигурност на страната".

Освен още щатни бройки - за надзиратели, психолози, социални работници, от Синдиката на служителите в затворите искат и модерна техника, както и цялостна реформа на системата за изпълнение на наказанието, като припомнят, че от Министерството на правосъдието са анонсирали, че имат такава концепция, но все още не са я представили.

„На товарните портали на затворите трябва да има скенери за тежкотоварни автомобили. Това означава, че трябва да има техническо обезпечение на служителите. Това означава, че примерно пистолетите "Тейзър", които са електропреносни пистолети, не трябва да са по един в затвор. 12 са в цялата дирекция. Те трябва да са на кръста на всеки служител и още много други неща, които биха довели до нормално функциониране на местата за лишаване от свобода. Законът не пречи. Напротив, даже подкрепя в тази посока. Води се помощно средство, с много по-облекчен режим на ползване. Много ефикасно средство, доказано в световен мащаб, включително в кризата в Ирак… В същото време обаче пари няма“, каза Ивайло Григоров от Синдиката на надзирателите.

Надзирателите са готови, ако не видят воля за промени и за осигуряване на средства за реформиране на системата, да подновят протестите си, които бяха прекратени, след като получиха 15 милиона лева, за да бъдат увеличени техните заплати. Утре министърът на правосъдието ще се срещне с лидерите на двата синдиката в правосъдното министерство, за да могат да договорят и как ще се разпределят тези средства. Те пък се надяват на тази среща да бъде поставен въпросът за щатовете и техническото обезпечение на затворите.

Надзирателите искат още дългогодишното неглижиране на проблемите в затворите да бъде признато и да бъде поета отговорност на по-високо ниво и да се огласят резултатите от вътрешната проверка, която Министерството на правосъдието прави на инцидента от 3 април. Според тях резултатите няма да съвпаднат с това, което се разпространява в публичното пространство. Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите коментира какво ще стане, ако се окаже, че вътрешен човек е съдействал на двамата рецидивисти:

"Тогава трябва да разглеждаме нещата като разпад на сектор "Сигурност". Ако допуснем такава хипотеза, на практика означава, че в сектор "Сигурност" са внедрени служители, които работят за криминалния контингент. Не го допускаме към този момент, защото считаме, че все пак работят освен служители в затворите, в МВР, служби за сигурност и би означавало в буквалния смисъл, че инцидентът е пробив в националната сигурност".

Заради последните инциденти в Централния софийски затвор, министърът на правосъдието Цецка Цачева събра на национално съвещание началниците на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". На разговорите се обсъждат спешни мерки за подобряване на работата в затворите и местата за лишаване от свобода.

Лидерите на Синдикатите на служителите в затворите са поканени на среща от правосъдния министър Цецка Цачева утре по обед. 

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Минчо
    1 0
    18:48, 10 апр 2018
    Единственото ограничение на корупцията е в МНОГО ПО-ВИСОКАТА ЗАПЛАТА!!!!! Стига са си затваряли очите управниците! И стига с това идиотско "Като не ви харесва - напускайте!" Някой така отговаря ли на Запад, който на думи ни е пример? НЕ!!!
Последни новини