От х:

Днес в x:

3 °C

Хасково отиде на село, градът опустя

Хасково в неделя по обед - нямаше какво да се търси в него

Потомствените хасковлии живеят на село до 5, а новите - до 50 годишна възраст. Анекдотът, който хасковлии не намират за особено забавен, по ирония на съдбата е измислен от софиянци, макар мнозинството там да са толкова потомствени, колкото хората на Антарктида. В случая с Хасково обаче може и да са прави. Тези, както всъщност и в други почивни дни, градът е толкова опустял, сякаш го е поразила заразна болест или е станал обект на евакуация. При това, положението живна малко в неделя, в предните два дни бе още по-пусто. Нямаше хора дори на култовите Лафки, ще рече човек, че хасколии вече са престанали да се интересуват от лесни пари и са тръгнали да си ги изработват с пот на челото на село. Не е сигурно, че става точно така, но е факт, че в четвъртък следобед и в петък най-натоварените пътища се оказаха тези за Харманлийско и Кърджалийско направление. От последното се отбиваше и за Стамболово. Днес се очаква трафикът да тръгне наобратно, да се надяваме без катастрофи. Случайно или не, първият от трите почивни дни бе белязан с две ПТП-та с 2-ма убити и 2-ма тежко ранени. Според редови пътни полицаи, видели не едно и две подобни преселения, пикът на завръщането е между 18 и 20 часа или колкото се може по по-хладно, особено в жарък ден като днешния. В тези часове се препоръчва повишено внимание по пътищата, които специално в посочените направления, имат освен местно и международно значение.


До завръщането на гражданите, най-потомствените хасковлии се явяваха бездомните кучета, които категорично преобладаваха над човешкото присъствие в центъра. Малко по-големи струпвания на хора се срещаха около градинки и фонтанчета, но тълпите бяха от по 7-8 души, които палещото слънцето разпръскваше като жандармерия демонстранти. Хасковлии май наистина демонстрираха срещу „нямането нищо за правене в този град” и дори да нямаха села /или вече кой да живее в тях/ предпочитаха да ходят на пикници и по хижи, само не и да стоят в тази гореща скука. В интерес на истината времето допринесе за това решение- абсолютно тихия 3-ти май с неговите 23.6 ° на сянка, създаваше усещането за фурна сред асфалта и бетона. Макар че от друга страна допреди няколко години жегите по това време на годината са били много по-големи, а градът е бил доста по-многоброен и през уикендите и за постоянно. През 2003-та година например майските термометри редовно са отчитали над 30 ° по Целзий, а специално за 3-ти май-35.1 °. Тогава обаче Хасково е бил с 5 хиляди души повече.


Г.Христов

Малки групички бързо профучаваха из центъра, дори сянката не примамваше много хора

Малко по-големи заседявания имаше около фонтаните и детските кътове, но за кратко
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини