От х:

Днес в x:

Хасковска постановка единствена с две награди от фестивала в Ямбол

Детската куклена постановка "Охлювът Джуро" на ДКТ Хасково е единственият спектакъл, който получи две награди на Националния куклено- театрален фестивал в Ямбол "Михаил Лакатник".

И двете отличия са изключително престижни.

Едното от тях е за оригинална музика на Веселин Койчев. Още с излизането си на сцена през октомври миналата година, мелодиите на брилянтния композитор от премиерната и за страната постановка станаха любими на децата. Песните на Джуро и любимата му Охлювица Милица се знаят и пеят и от малки, и от големи, гледали постановката на режисьора Янко Митев.

Второто признание за Хасково в "Охлювът Джуро" донесе пазарджишката актриса Захаринка Терзиева-Хари, която играе Червейката Криста, Калинката Клара и Охлювката Милица. Тя получи наградата от престижното жури на феста за най-добра женска роля.

Като цяло пиесата на хасковския театър беше посрещната с овации в Ямбол.

В нея участват още актьорите Силвия Предова и Анди Райчев от Пловдивския театър, който се прочу преди месеци с участието си във филма Пътуването“, където партнира на Жерар Депардийо.

Невероятната сценография и куклите са дело на Наталия Гочева.

Текстът на "Охлювът Джуро"е на сръбската авторка Миланка Милосавлевич. Авторката присъства на премиерата на спектакъла в Хасково и лично поздрави трупата за добрата работа.

Постановката  вече има покани за участие в три международни фестивала. 

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини