От х:

Днес в x:

Месец и половина риболовна забрана, двама вече изгоряха

Първите рибари вече се опариха от забраната

Със заповед на министъра на земеделието и храните от вчера в цялата страна влиза в сила забрана за риболов за всички видове риба и за всички водоеми в страната. Забраната е малко по-дълга от обичайното, като ще продължи точно 46 дни - до 31-ви май включително. Макар че рестрикцията се обявява традиционно всяка година по приблизително едно и също време, двама хасковлии вече свариха да изгорят с поне по 1500 лв за риболов в забранения период. Въдичарите разпънали такъмите вчера на река Арда в Маджаровско и за лош късмет попаднали на риболовните инспектори от хасковската ИАРА, които тъкмо тръгнали на обиколка за нарушители. Мъжете ще трябва да се бръкнат със значителни суми, като минимумът е 1500 лв, но максимумът е двоен. Глобата зависи от наличието на съпътстващи провинения.

Все пак хасковските любители риболовци не са съвсем на сухо. През 46-дневния период е разрешен уловът в три язовира на територията на областта. Първият е край село Крепост или по-точно край строящата се магистрала Марица. Водоемът бе обилно бомбардиран с пръст и камъни по време на взривните работи по магистралата и рибарите сериозно се опасяваха, че рибата е напълно избита или задушена от липсата на кислород. За приятна изненада на въдичарите обаче от микроязовирчето редовно си излизали и каракуда, и шаранчета.

Харманлийските риболовци също са облагодетелствани с относително голям и дащен язовир като този в Орешец. Тези от Свиленградско пък ще се наслаждават на рибните запаси в новия язовир край Левка. Не става дума за 30-тина декаровия гьол край същото село, чиято стена се скъса в разгара на зимата и бе аварийно източван. Този водоем вече не съществува, а рибата е била преместена в големия, уточниха от хасковската ИАРА. Министърът е отхвърлил предложението на местния шеф Костадин Костадинов към разрешените за риболов места да се прибави и язовирът край димитровградското село Злато Поле. Въпреки че е в защитена зона, той често е включван в списъка с промоционалните язовири, но този път май природозащитниците са се преборили да го спасят от въдичарите.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини