От х:

Днес в x:

Поредна каменна лавина на Ком, по чудо без жертви

Поредна каменна лавина се срути по тротоара на Ком


Поредна лавина от камъни, тухли и бетон се стовари от стена на старо военно поделение върху тротоара на хасковската улица Ком в малките часове на 16-ти април. Само заради времето няма пострадали, предвид оживеното движение на пешеходци. Тя свързва два от най-натоварените хасковски булеварди - Раковски и Васил Левски и заради многобройните жилищни блокове наоколо, по Ком винаги гъмжи от народ. Преди десетина години стената отново се срути и затисна две деца, едно от които бе ранено много тежко и носи последствията и досега. Този път апокалиптичният сценарий е бил избегнат по чудо.

Стената на военното поделение на Ком е известна с това, че се руши от изоставянето на самото поделение в края на 90-те години, както и че никой не взима мерки да я обезопаси. В най-добрия случай се появяват жълти ленти с предупредителни надписи, които след време са отнесени от вятър, цигани или просто минувачи. Именно първите два фактора са в основата за постоянните срутвания през годините - както заради отслабващата зидария, така и заради непрекъснатата мургава инвазия, снабдяваща се от старите поделения с дъски, тухли и други строителни материали.

Впечатляващото в последното срутване е, че е паднала не само тухлената ограда, а и масивна бетонна колона с желязна арматура. Това навява на мисълта, че е работено и с чук и кирка. Никой, естествено, не е чул или видял нещо. Охрана на поделението разчистваше отломките, но изрично изясниха, че не отговарят за това какво става със самия имот. Не отговарят и хасковските военни - нито от поделението, нито от окръжието. Военните имоти с отпаднала необходимост били директно под разпореждането на Министерството на отбраната/МО/. Haskovo.net изпрати официално запитване до ведомството за мерките, които то смята да предприеме, за да не се повтарят такива случаи и какви са им плановете за изоставените казарми в Хасково. Предвид характерната тромавост в общуването на българските ведомства с гражданите си, становището им ще бъде публикувано по-късно, когато се появи и ако се появи.

Както е известно, МО не дава старите си казарми на хасковската община, въпреки че такава практика има в много други места от страната. Тукашните армейски руини много пъти са предлагани на търг с постоянно намаляващи цени, но никой не ги иска или може би не е допуснат да ги иска. В резултат на това казармите на бившата дивизия стават едно огромно строително сметище, от което полза имат само съседите им от близкото ромско гето.

Г.Христов

Освен зидария се е сринала и масивна каменна колона
Гледката стресира минувачите на сутринта
Старите казарми са желана цел за циганите от съседното гето
От охраната на имотите заявиха че нямат отношение какво се случва с тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини