От х:

Днес в x:

8 °C

Поредна каменна лавина на Ком, по чудо без жертви

Поредна каменна лавина се срути по тротоара на Ком


Поредна лавина от камъни, тухли и бетон се стовари от стена на старо военно поделение върху тротоара на хасковската улица Ком в малките часове на 16-ти април. Само заради времето няма пострадали, предвид оживеното движение на пешеходци. Тя свързва два от най-натоварените хасковски булеварди - Раковски и Васил Левски и заради многобройните жилищни блокове наоколо, по Ком винаги гъмжи от народ. Преди десетина години стената отново се срути и затисна две деца, едно от които бе ранено много тежко и носи последствията и досега. Този път апокалиптичният сценарий е бил избегнат по чудо.

Стената на военното поделение на Ком е известна с това, че се руши от изоставянето на самото поделение в края на 90-те години, както и че никой не взима мерки да я обезопаси. В най-добрия случай се появяват жълти ленти с предупредителни надписи, които след време са отнесени от вятър, цигани или просто минувачи. Именно първите два фактора са в основата за постоянните срутвания през годините - както заради отслабващата зидария, така и заради непрекъснатата мургава инвазия, снабдяваща се от старите поделения с дъски, тухли и други строителни материали.

Впечатляващото в последното срутване е, че е паднала не само тухлената ограда, а и масивна бетонна колона с желязна арматура. Това навява на мисълта, че е работено и с чук и кирка. Никой, естествено, не е чул или видял нещо. Охрана на поделението разчистваше отломките, но изрично изясниха, че не отговарят за това какво става със самия имот. Не отговарят и хасковските военни - нито от поделението, нито от окръжието. Военните имоти с отпаднала необходимост били директно под разпореждането на Министерството на отбраната/МО/. Haskovo.net изпрати официално запитване до ведомството за мерките, които то смята да предприеме, за да не се повтарят такива случаи и какви са им плановете за изоставените казарми в Хасково. Предвид характерната тромавост в общуването на българските ведомства с гражданите си, становището им ще бъде публикувано по-късно, когато се появи и ако се появи.

Както е известно, МО не дава старите си казарми на хасковската община, въпреки че такава практика има в много други места от страната. Тукашните армейски руини много пъти са предлагани на търг с постоянно намаляващи цени, но никой не ги иска или може би не е допуснат да ги иска. В резултат на това казармите на бившата дивизия стават едно огромно строително сметище, от което полза имат само съседите им от близкото ромско гето.

Г.Христов

Освен зидария се е сринала и масивна каменна колона
Гледката стресира минувачите на сутринта
Старите казарми са желана цел за циганите от съседното гето
От охраната на имотите заявиха че нямат отношение какво се случва с тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини