От х:

Днес в x:

Представят книгата на Йордан Нанчев за Асен Златаров

Книгата на недолюбвания от местната власт в Хасково литературен критик и историк Йордан Нанчев за Асен Златаров - “Синът на тоя град”, ще бъде представена утре от 14.30 часа в областната администрация. Премиерата е под патронажа на областния управител Добри Беливанов, а съорганизатори са тракийското дружество "Георги Сапунаров" и читалище "Тракия", НТС - Хасково, Националният литературен салон "Старинният файтон", както и Езиковата гимназия в Хасково, чийто патрон е проф. Асен Златаров.
Д-р Елена Алекова, писател и литературовед, ще представи книгата. Ученическият хор към ГПЧЕ "Проф. Асен Златаров" с диригент Вела Казакова и дамската фолклорна група "Тракийска дъга" с ръководител Милка Хъркова също ще допринесат за атмосферата на премиерата.
Йордан Нанчев е член на Съюза на българските писатели, доктор по книгознание, библиотекознание и библиография.

Неговата книга за Асен Златаров е добросъвестно и задълбочено изследване на живота на бележития хасковлия, илюстрирано с множество снимки и факсимилета.

Книгата за Асен Златаров следва друг приносен труд на Нанчев, за друг именит съгражданин - “Страници за Александър Паскалев”, което също е истинско събитие в литературната ни история. Впрочем двете книги имат сходно оформление и изглеждат като поредица. Изследването на Нанчев за Паскалев бе високо оценено в литературните среди в България, с изключение на Хасково. Показателно е, че авторът дори не е удостоен с наградата на името на Александър Паскалев, който общината връчва всяка година за принос към литературата и културата по време на Южна пролет. Нещо повече, през 2010 година бе отличен не авторът на току що излезлия обемен труд за Паскалев, а... неговият издател – Трендафил Василев.

Издаването на новата книга на Нанчев “Синът на тоя град” стана със спонсорство. Сред спомоществувателите обаче не бе общината, нито дори Езиковата гимназия в Хасково. По-късно от училището поправиха пропуска си, като се включиха в разпространението, закупувайки екземпляри за награда на изявени ученици. А утре хорът на гимназията ще се включи в премиерата на книгата в областната администрация.

Тодор Кръшков



Йордан Нанчев
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини