От х:

Днес в x:

Мост убиец дебне жертви от три общини

В клопката редовно попадат и колите на община Стамболово. Пораженията личат и по предницата на автомобила

Мост е готов отново да „прочуе“ Хасковско с черна хроника със заложен убийствен капан за пътуващите от три общини. Иначе солидно изглеждащо съоръжение след село Голям извор, община Стамболово, е с пропаднало /издълбано/ ляво платно и заплашва с изстрелване всяка по-заиграна кола в 4-метровата пропаст на Домуз дере. През него тече покритата с черна слава река Бисерска, която точно в района изглежда достатъчно дълбока да удави човек. Ако оцелее след пропадането.

А то е безкрайно вероятно не само за джигити, а и за нормални водачи на пътя, които спазват ограниченията. Демонстрира го нагледно 59-годишен водач на хасковска Астра, който имаше „привилегията“ да шофира пред автора на тези редове в следвеликденския понеделник на път за Хасково. В относително интензивния трафик на завръщащи се празнуващи и напразнувани, човекът влезе в моста откъм село Тънково с нормалните за мост 50-тина километра в час. Със същата скорост успешно се размина с насрещно идващ автомобил. Към средата на моста обаче пред бронята му изникна вълнообразно подобие на път, състоящо се от дупки с дълбочина между 10 и 20 сантиметра спрямо асфалта на другата лента. Нещастната астра подскочи като качена на виенско колело, а горките пътуващи със сигурност хлопнаха главите си в тавана. За щастие на всички опитният шофьор не предприе някаква рязка маневра, която да превърне колата в неуправляема и въпреки застрашителния наклон към мантинелата, успешно излезе от моста, където, псувайки, спря да провери окачването. Поучен от подскачащия пример, следващият водач премина само с 30 км/ч, но ефектът отново бе като на виенско колело, а окачването понесе своите удари. За щастие картерът оцеля. Усещането бе, че и километър над въпросната скорост колите политат в дерето. И влизат в хрониките.

„Знаем за положението и знаем, че е лошо. Бе доста по-лошо – редовната автобусна линия Хасково-Стамболово-Тънково не можеше да преминава“, обясни кметът на общината Маджид Мандаджъ. По думите му в началото на годината дупките по лявото платно на моста са били с дълбочина 30 сантиметра и се простирали по протежението на цялата лента. Колите минавали „на две гуми“, а при засечка в средата на моста давали 50-тина метра на заден, за да си отворят път, обясни още Мандаджъ. Ревнали толкова много хора, че кметът се видял в чудо - по пътя минава потокът за Харманлийска и Маджаровска община, а въпреки че има и други маршрути, този бил предпочитан, защото спестявал десетки километри. От Харманлийско също предпочитали пътя към Хасково през Стамболово, пак заради по-краткото разстояние. Подкаран от оплакванията, кметът взел аварийни мерки и запълнил с чакъл и пръст изядената настилка. За лош късмет мартенския сняг и последвалите дъждове измили пълнежа. „Мостът не е наш, а на АПИ и не мога да направя нищо по-трайно. Общинският съвет ще ме изяде, ще харча общински пари за нещо, което не е наше“, сви рамене Мандаджъ. Той повикал АПИ, които по думите му, взели ситуацията много насериозно. Била изготвена даже количествено стойностна сметка на ремонта. Под сурдинка се коментираше иначе смешната сума от 15-20 хиляди лева, която решавала проблема, но само при условие, че не се налага ремонт на конструктивните елементи на моста. Макар че е строен през далечната 1939-та година, съоръжението изглежда непоклатимо, с почти непокътнати колони и трегери. Наистина, стърчат арматури, но няма характерното за доста по-късно направени съоръжения отчупвания на бетон. Проблемът е главно в настилката.

„Знаем за това, взели сме мерки“, лаконично обясниха от хасковското Пътно. Уточниха, че мостът е не само заявен, но и одобрен от АПИ -София. Реконструкцията щяла да почне през май. Отказаха да коментират каквито и да е прогнозни суми, защото можело обектът да е част от по-мащабен проект по кърпене и настилане на целия път от Стамблолово за Харманлийско.
Вероятно обаче всичко наистина ще приключи само с кърпенето. Публична тайна е, че бюджетът на АПИ в страната е насочен към овладяването на свлачищата и едва ли ще има излишните милиони, необходими за пълна реконструкция, камо ли за нов мост. На това не се надяват даже и в Стамболовско. Разчитат поне да си спестят притеснението, че отивайки към Балкана, могат да се озоват в дерето.

Г. Христов

Според кметът Маджит Мандаджъ тази дупка е била дълбока поне 30 сантиметра
За да избегнат дупката колите трябва да влязат в насрещното

Мостът минава над река бисерска
По подобен начин е проядена цялата лява лента
Мостът е от 1939-та година и изглежда солиден отдолу

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини