От х:

Днес в x:

4 °C

Мост убиец дебне жертви от три общини

В клопката редовно попадат и колите на община Стамболово. Пораженията личат и по предницата на автомобила

Мост е готов отново да „прочуе“ Хасковско с черна хроника със заложен убийствен капан за пътуващите от три общини. Иначе солидно изглеждащо съоръжение след село Голям извор, община Стамболово, е с пропаднало /издълбано/ ляво платно и заплашва с изстрелване всяка по-заиграна кола в 4-метровата пропаст на Домуз дере. През него тече покритата с черна слава река Бисерска, която точно в района изглежда достатъчно дълбока да удави човек. Ако оцелее след пропадането.

А то е безкрайно вероятно не само за джигити, а и за нормални водачи на пътя, които спазват ограниченията. Демонстрира го нагледно 59-годишен водач на хасковска Астра, който имаше „привилегията“ да шофира пред автора на тези редове в следвеликденския понеделник на път за Хасково. В относително интензивния трафик на завръщащи се празнуващи и напразнувани, човекът влезе в моста откъм село Тънково с нормалните за мост 50-тина километра в час. Със същата скорост успешно се размина с насрещно идващ автомобил. Към средата на моста обаче пред бронята му изникна вълнообразно подобие на път, състоящо се от дупки с дълбочина между 10 и 20 сантиметра спрямо асфалта на другата лента. Нещастната астра подскочи като качена на виенско колело, а горките пътуващи със сигурност хлопнаха главите си в тавана. За щастие на всички опитният шофьор не предприе някаква рязка маневра, която да превърне колата в неуправляема и въпреки застрашителния наклон към мантинелата, успешно излезе от моста, където, псувайки, спря да провери окачването. Поучен от подскачащия пример, следващият водач премина само с 30 км/ч, но ефектът отново бе като на виенско колело, а окачването понесе своите удари. За щастие картерът оцеля. Усещането бе, че и километър над въпросната скорост колите политат в дерето. И влизат в хрониките.

„Знаем за положението и знаем, че е лошо. Бе доста по-лошо – редовната автобусна линия Хасково-Стамболово-Тънково не можеше да преминава“, обясни кметът на общината Маджид Мандаджъ. По думите му в началото на годината дупките по лявото платно на моста са били с дълбочина 30 сантиметра и се простирали по протежението на цялата лента. Колите минавали „на две гуми“, а при засечка в средата на моста давали 50-тина метра на заден, за да си отворят път, обясни още Мандаджъ. Ревнали толкова много хора, че кметът се видял в чудо - по пътя минава потокът за Харманлийска и Маджаровска община, а въпреки че има и други маршрути, този бил предпочитан, защото спестявал десетки километри. От Харманлийско също предпочитали пътя към Хасково през Стамболово, пак заради по-краткото разстояние. Подкаран от оплакванията, кметът взел аварийни мерки и запълнил с чакъл и пръст изядената настилка. За лош късмет мартенския сняг и последвалите дъждове измили пълнежа. „Мостът не е наш, а на АПИ и не мога да направя нищо по-трайно. Общинският съвет ще ме изяде, ще харча общински пари за нещо, което не е наше“, сви рамене Мандаджъ. Той повикал АПИ, които по думите му, взели ситуацията много насериозно. Била изготвена даже количествено стойностна сметка на ремонта. Под сурдинка се коментираше иначе смешната сума от 15-20 хиляди лева, която решавала проблема, но само при условие, че не се налага ремонт на конструктивните елементи на моста. Макар че е строен през далечната 1939-та година, съоръжението изглежда непоклатимо, с почти непокътнати колони и трегери. Наистина, стърчат арматури, но няма характерното за доста по-късно направени съоръжения отчупвания на бетон. Проблемът е главно в настилката.

„Знаем за това, взели сме мерки“, лаконично обясниха от хасковското Пътно. Уточниха, че мостът е не само заявен, но и одобрен от АПИ -София. Реконструкцията щяла да почне през май. Отказаха да коментират каквито и да е прогнозни суми, защото можело обектът да е част от по-мащабен проект по кърпене и настилане на целия път от Стамблолово за Харманлийско.
Вероятно обаче всичко наистина ще приключи само с кърпенето. Публична тайна е, че бюджетът на АПИ в страната е насочен към овладяването на свлачищата и едва ли ще има излишните милиони, необходими за пълна реконструкция, камо ли за нов мост. На това не се надяват даже и в Стамболовско. Разчитат поне да си спестят притеснението, че отивайки към Балкана, могат да се озоват в дерето.

Г. Христов

Според кметът Маджит Мандаджъ тази дупка е била дълбока поне 30 сантиметра
За да избегнат дупката колите трябва да влязат в насрещното

Мостът минава над река бисерска
По подобен начин е проядена цялата лява лента
Мостът е от 1939-та година и изглежда солиден отдолу

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини