От х:

Днес в x:

300 US-пехотници срещу ”бунтовници” в Ново село

На учебния полигон "Ново село" започнаха тактически демонстрации на действия при бунтовническа операция.

Те са част от програмата на на ВИП-деня на съвместната българо-американска подготовка "PLATINUM LION 15-2", на който присъства и министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БТА. 

В демонстрациите днес участват 105 български военнослужещи, 25 румънци и около 300 американски пехотинци. Те симулират бойна стрелба, разкриване на противник и унищожаването му с леко стрелково оръжие. Съвместната българо-американска подготовка "PLATINUM LION 15-2" се провежда от 5 до 17 април. 

Обучението е фокусирано върху изграждане на способности за действия при антибунтовнически операция. Подготовката е основна част от многонационалната подготовка "BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 15.1", която се провежда от февруари до август, тази година на територията на България и в 19 други държави, членки на НАТО и "Партньорство за мир". 

В подготовката участват военослужещи от състава на 31-ви механизиран батальон, 38-ми механизиран батальон и щаба на Втора Тунджанска механизирана бригада, от Втори батальон на Осми полк "Морска пехота" на Корпуса на морската пехота на САЩ и от Втори батальон на Първа механизирана бригада на Сухопътните войски на Румъния. 

Едновременно с "PLATINUM LION 15-2" на полигон "Ново село" се провеждат още две подготовки - "STEADFAST LEV 15" и "ОТВЪД ХОРИЗОНТА 15". 

Общо в трите подготовки участват около 1200 военнослужещи с над 100 единици бойна и осигуряваща техника. 

Преди дни американският ескандрен миноносец "Джейсън Дънам" се включи във военни учения в рамките на операция "Атлантическа решителност" в България и Румъния.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини