От х:

Днес в x:

На 43-тата Южна пролет: Фентъзито на мода

36 млади автори участват в тазгодишното, 43-то издание на литературните дни Южна пролет, информираха на пресконференция от общината, която организира празниците. 17 са дебютите с поезия, 18 са белетристичните, само една е книгата в раздел “литературна критика”.

От дебютите с проза пък цели 4 са фентъзи, обясни Ели Видева, шеф на КДК Хасково и член на журито на Южна пролет. По думите й в поезията е шарения – от стихове в издържан класически стил, през свободния стих до ултарамодерна лирика, която не признава главни букви, точки и запетаи.

15 годишна ученичка от Димитровград е най-младият участник тази година. Това е Славея Захариева с белетристичната книга “Гора от вятър”. Още четирима ученици, както и двама студенти, издали първи книжки през миналата година, участват в надпреварата за Пегас.

Освен Славея Захариева, от региона има още двама участници – Ралица Калоянова, възпитаничка на Езиковата гимназия в Хасково, сега студентка по психология и политология в Англия, както и Христина Маджарова от Елхово, също ученичка в Езиковата в Хасково.

21 издателства ще участват със свои щандове на тридиционния вече книжен базар в дните на Южна пролет. Те се откриват на 22 април, финалът е на 24-ти с церемония по награждаванатео на лауреатите в театъра. Връчването на наградите започва в 18 часа. Председател на журито и тази година е проф. Боян Биолчев.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини