От х:

Днес в x:

Дървосекачи ще парализират България, почват утре от границата

Износителите на дървесина скочиха срещу забраната на бизнеса им

Фирми от дърводобива и търговията с дървесина утре блокират границите на България с Турция и Гърция, първоначално за 6 часа, а ако не им удовлетворят исканията и безсрочно, в знак на протест срещу забраната за износ на необработена дървесина за срок от три месеца. Всички подходи към граничните пунктове Капитан Андреево/за Турция/ и Капитан Петко войвода/ за Гърция/ ще бъдат препречени с трактори, булдозери и тежка техника. Нещо повече, дървосекачите се заканват, че ще блокират пътищата по цялата страна ако забраната не падне.

Тя бе наложена от МС и влезе в сила от 10-ти март, точно в началото на сезона за дърводобив. Според бизнеса тази забрана убива 800 фирми в България, както в сектора така и свързаните с тях превозвачи, и оставя на улицата 8000 служители. Освен това поставя знак за равенство между законните дървосекачи и бракониерите. „Не можем да се съгласим с твърдението че ние сме виновни за незаконната сеч в страната. Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни“ каза един от големите износители на дървесина Димитър Николов. Още по време на обсъждането на забраната представители на бранша са се срещнали на 18-ти март с Комисията по земеделие и гори и са обсъждали евентуални промени в Закона за горите. Това обаче ще стане много бавно, освен това дърводобива не е удовлетворен от предложенията от страна на правителството.

Едно от затрудненията в преговорния процес е, че няма асоциация или друго сдружение на заетите фирми в бранша, което да брани правата им. В момента дърводобива е в процес на учредяване на свой юридически субект. Дори и без него обаче утре се очаква масова инвазия на дървосекачи от цялата страна по южната ни граница, които не са склонни на никакви компромиси освен спешната отмяна на забраната.

Г.Христов

Дървосекачите не били бракониери
Характерен дърводобив в Хасковско
Според Димитър Николов забраната няма да спре незаконната сеч, само ще убие фирмите в бранша
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини