От х:

Днес в x:

Хасковски рапър възпява хляба в песен

Усилен труд кипи. Буквално. Възпитаниците на ръководителя на Школата по етнография към Младежкия Център Нели Арнаудова сериозно се готвят за участието си в предстоящите до края на месеца два конкурса. Първият е Празник, посветен на хляба в Благоевград. За него 20-те участници от Хасковската школа трябва да успеят да приключат работите си до 25 март. Хасковско участие ще има в седем от осемте раздела на конкурса-за рисунка, разказ, стихотворение, проект

Хляб и здраве“. По проекта работи деветокласничката от МПГ Десислава Господинова. Тя издирва както рецепти за приготвянето на хляб, така и изследвания за здравословното хранене, съвети на лекари и диетолози. Хасковлии ще участват и в раздела за песен, посветена на хляба. Тя е авторска на рапъра Антон Тончев.

За по-късния конкурс- в София, посветен на Великденските празници “Лазарка мома гиздава“ момчетата и момичетата от етнографската школа изработват ръкоделия от естествени материали. Приготвят кукли от царевична шума, вълна, декоративни пана. Школата ще се представи на конкурса и с обредни Великденски кукли от тесто и яйца.

След като изпратят работите си за участие, възпитаниците на Нели Арнаудова започват подготовка за откритата Великденска работилница“ Шарени яйца“. Тя ще се проведе по време на пролетната ваканция -на 9-ти април в Младежкия център. Всеки може да участва в нея, но с предварителна заявка, обясни преподавателката. По време на работилницата майсторите ще могат сами да изработят великденски яйца чрез различни техники, на които ще ги научат връстниците им от етнографската школа, ще се пробват да правят традиционните за празника курабии и козунаци. Всичко, произведено в ателието, ще бъде показано на изложба.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини