От х:

Днес в x:

Формула 1 продължава да стреля упорито в крака си

Първото състезание за сезона - за Гран при на Австралия в неделя, показа че Формула 1 не е загубила нито едно от уменията да стреля в крака си. И че все още успява да намери поводи за оптимизъм и сред най-тъмните облаци.

Едва 15 болида застанаха на старта на шампионата след седмица, в която негативните заглавия описваха как спортът е далече от бляскавите си години. Само 13 останаха след първата обиколка, а до финала стигнаха 11.

"Заубер" беше размотаван из съдилищата, за да отговаря на въпроса дали има договори с трима пилоти за две пилотски места. Казусът дори доведе до спекулации, че е възможно да бъдат арестувани членове на ръководството, а колите да бъдат иззети.

Опитите на "Мейнър Маруся" да се надпреварва с времето и да покаже, че може да оцелее и да застане на старта навреме не сполучиха.

Вторият най-успешен отбор в историята "Макларън" започна партньорството си с "Хонда" като тръгна от последна позиция след квалификациите, завърши последен и единственото усещане за облекчение дойде от това, че Дженсън Бътън все пак видя карирания флаг.

Докато феновете още напускаха пистата "Албърт парк", където "Мерцедес" направи поредната си победна процесия, консултантът на "Ред бул" Хелмут Марко вече обясняваше за възможността Дитрих Матешиц да разлюби Формула 1 и да напусне.

"Съчувствам на феновете. Това беше едно скучно състезания. Беше разочароващо", заяви австралийският пилот на "Ред бул" Даниел Рикиардо.

Ако в Мелбърн нещата не потръгнаха по начина, по който Формула 1 искаше заради тоталното преимущество на "Мерцедес", не беше и съвсем катастрофално.

"Мисля, че можеше заглавията да не са толкова негативни", заяви изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун пред "Ройтерс" в понеделник.

"Никой не спомена факта, че слава Богу, "Ферари" отбелязва напредък, което е добре. "Заубер" след всичките си проблеми спечели повече точки, отколкото за цялата минала година, което е позитивно. Има много положителни неща, но разбира е си и много повече негативни. Но негативните не са проблем на Формула 1", каза той.

Остава отворен въпросът за оцеляването на малките отбори, както и вечният въпрос за ограничаването на нивото на разходите и разпределението на приходите.

Изходът от състезанието в неделя може би убеди хората, които смятат, че шампионатът ще е надбягване с два коня. Единственият въпрос за тях е дали Нико Розберг ще може да се противопостави на двукратния световен шампион Люис Хамилтън. Но има и такива, които смятат, че "Мерцедес" няма да бъде самотен ездач.

Австралия не може да бъде смятана за класическият представител на тенденциите през сезона. "Макларън", който не е печелил състезание от 2012 г., миналата година даваше сигнали за силен сезон с второто и третото място. Това обаче се оказа най-доброто им представяне през годината.

Хамилтън не успя да спечели и точка преди година в Мелбърн, но след това спечели титлата с 11 победи.

"Австралия е уникална писта и затова понякога виждаме доста странни резултати там", заяви главният инженер на "Уилямс" Пат Саймъндс, след като техният бразилски пилот Фелипе Маса тръгна трети и завърши четвърти.

"Сега... имаме "Мерцедес", след това ние и "Ферари" и след това са останалите. Не мисля, че това ще се промени, но малките различи може да са по-различни в зависимост от пистите", добави той.

Конкурентите им ще се надяват, че в следващите състезания в Малайзия, Китай и Бахрейн ще имат повече поводи за оптимизъм, които засега изглеждат неоправдани.

"Леко съм притеснен, че Люис ще спечели всичко до "Монца". Мисля, че "Мерцедес" трудно ще бъдат победен", заяви все пак Екълстоун.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини