От х:

Днес в x:

За кодовете, щормовете и женското време на прогнозите

Две непредсказуеми неща се сбраха в едно на 8-ми март

Времето може да е непредсказуемо като жената, но точно навръх женския празник прогнозата се изпълни точно като часовник. Тогава всички червени кодове, щормове и всякакви синоптични предупреждения се изпълняват на 100 %. Това е заключението от развоя на събитията в снежния уикенд на 7 – 8 март. Дългоочакваният и прогнозиран цяла седмица сняг накрая се появи, точно когато хората, включително дежурния „синоптик“ на Haskovo.net се отказаха да го очакват. За което авторът на прогнозата си посипва главата със сняг и обещава да вярва повече на синоптиците и на жените в техния месец. Защото женския уикенд на март може наистина да започне в разрез с всички очаквания - вместо сняг, сухо време, а вместо виелици,тихо. Но очевидно разсърдена, че не й вярват, баба Марта спретна първо потоп, а после снежна виелица, която въпреки че бе по-скромна от очакваното, успя да блокира живота в Хасково и областта.

Както се оказа, 35 сантиметра сняг бяха достатъчни за да пратят по дяволите достиженията на уж цивилизованото ни съвремие, отделен е въпросът доколко цивизилацията в Хасково е съвременна, а не отпреди 50 години, да речем. Заради непочистена автогара и пътища из областта, в неделя отпаднаха 4/5-ти от автобусните линии от и за Хасково (всички за Северна България и почти всички за София), а броят на авариралите /закъсали/, завъртели се автомобили само за денонощие, надхвърли 100. Над 50 села останаха без ток, над 70 без вода. Това напълно оправда предупрежденията на метеоролозите за очаквано бедствие. Когато има червен код и щорм, нещата наистина могат да излязат извън контрол, предупреждават синоптиците, които съветват хората да приемат насериозно подобни аларми, дори и да се сбъдват само отчасти. Защото, ако станат факт, последствията ще са сериозни. Поне що се отнася до март, и още повече за 8-ми.

Надеждата ни е, че това е само 1 ден в годината и имаме още цяла една за да умилостивим половинките да бъдат по-благосклонни за следващия си Ден на жената.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини