От х:

Днес в x:

Сложиха пробна ваксина за син език на 50 животни в Хасково

50 животни в Хасковски регион вече са имунизирани пробно с ваксината срещу „син език“, съобщи шефът на местното звено на БАБХ Кирил Делчев.

Ваксините са доставени в региона на 2-ри март и още на следващия ден са разнесени първо в пограничните райони - Свиленград, Ивайловград, Любимец и Тополовград.

Общо около 100 000 преживни животни, в това число и кози, ще бъдат ваксинирани в областта. Поставянето на инжекциите започва веднага след изтичането на тридневния период на действие на пробната ваксина.

За купуването на ваксината бяха отделени допълнителни 4 млн. лв. от държавния бюджет, след като миналата година болестта нанесе значителни щети на стопаните от всички краища на България. Първото огнище на „син език“ беше открито в началото на лятото в овцеферма в южното село Мандрица, община Ивайловград.

Началото на ваксинацията в хасковски регион днес съвпадна и с приемането на МС на Тарифата за определяне на цените, които ще се плащат на частнопрактикуващите лекари за поставянето на ваксините.

Разплащанията към ветеринарните лекари ще се извършат от Държавен фонд „Земеделие“ след представяне на отчетни документи за проведени мероприятия, заверени от съответната областна дирекция по безопасност на храните.

Около 60 ветеринари с частна практика от хасковски регион имат готовност да сключат договори за ваксинирането, уточни председателят на Областната колегия на Хасково към БВС д-р Стефка Здравкова.

Тя изрази опасенията и на колегите си, че периодът, в който трябва да завърши ваксинирането, е твърде кратък, става въпрос за около 20 дни.

По-големи притеснения обаче ветеринарите имат за реда, по който трябва да бъдат ваксинирани животните в т.нар.задни дворове. Това са по 2-3 животни, които се отглеждат дворните места на стопаните и обикновенно не са регистрирани, нито маркирани. “За да има ефикасност на ваксината, трябва да бъдат обхванати всички животни на 100 %“, коментира д-р Здравкова.

Ветеринарите обаче нямат право да боцкат добитъка от т.нар. задни дворове, той като на практика тези животни не съществуват.

Затова предложението на ветеринарите е да бъдат скоростно организирани изнесени приемни по селата, за регистрация на маломерните стопанства.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини