От х:

Днес в x:

Положението с незаконната сеч - глобиха човек, защото подал сигнал

Хората от село Бранковци, област Видин, протестираха със запалена свещ в ръка срещу безразборна и незаконна сеч. Според тях са унищожени около 1000 кубика дърва.
Кметът на селото заяви, пред bTV, че редовно информира горските надзорници и наистина по едно време е имало проверки, които обаче секнали.
Един от жителите на селото, свидетел на незаконна сеч, е подал сигнал на 112, но по-късно е бил глобен от 2000 лв. за фалшив сигнал. Директорът на горското стопанство във Видин г-жа Борисова заяви, че действително е установена незаконна сеч в близостта на сечище, за което е имало разрешение. По официални данни незаконно са отсечени 260 кубика дървесина.
Друг брутален случай е отсичането на вековен бук в гората край с. Чуйпетлово.
Според екозащитници, сечта в гората е за дървен материал, предназначен за строителство, който е много по-скъп от този за огрев. За това говорят отсечените прави и високи дървета, които не са нарязани на метър, както се прави при дървесината за огрев.
„Кому е било нужно да се отсече този вековен дъб. Той има огромна коренова система, която да регулира водния поток.”
От своя страна Дамян Дамянов Директор на ВЛС „ Витоша –Студена” коментира случая за сечта на Витоша по следния начин: „Няма основание за притеснение, това бяха изпочупени дървета”.
В студиото на bTV проф. Михаил Константинов коментира, че положението е катастрофално. Според него официалните статистики са абсолютно неверни и не съответстват на истината. Количеството на изсичаните дървета е поне по пет на изсеченото в сравнение с разрешителните. Освен това стотици кубика дърва изтичат през границата, заяви още проф. Константинов.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини