От х:

Днес в x:

Светлозар Лазаров е знаел за разработката "Червеи"

Въпреки че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров многократно отричаше да е знаел за разработката "Червеи", днес бившият шеф на областната дирекция на МВР в Бургас Милен Димитров опроверга това.

Той беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия в четвъртък във връзка със скандала, като според изявлението му Лазаров е бил уведомен още в началото на миналата година за действията на агенти на ДАНС, които в рамките на разработка "Червеи" месеци наред са имали достъп до секретен сървър на полицията в Бургас, съдържащ данни за криминалните регистрации.

Димитров, заедно с още няколко служитлеи от ДАНС и МВР са били изслушани от комисиите в парламента, както и разпитани от прокуратурата.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева, което беше прието единодушно от съвета, обяви, че досъдебното производство по случая е с гриф секретно.

Милен Димитров не е служител на МВР ведомство, тъй като през август 2014 г. бе уволнен със заповед на тогавашния министър Цветлин Йовчев, като официални мотиви така и не бяха съобщени.

Докладът за "Червеи" е разсекретен

Вътрешната комисия, чийто заседания са закрити по принцип, беше публична, защото се оказа, че докладът на Националното бюро за контрол на СРС-та е разсекретило част от доклада във връзка с разработката "Червеи".

Първи бяха изслушани двама служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, които категорично отказаха да отговарят на конкретни въпроси по казуса "Червей".

"Г-н председател, не искам да нарушавам закона. Изрично съм предупреден от прокуратурата. Моля да ме разберете правилно – не искам да нарушавам закона", заяви пред комисията началникът на сектор "Оперативни анализи" в дирекцията Янко Цанков. Оказа се, че той и още няколко служители на МВР, които са били и разпитвани от прокуратурата, са подписали декларации, с които гарантират, че няма да коментират никакви подробности по случая иначе подлежат на наказателна отговорност за разгласяване на следствена тайна

Милен Димитров разказа, че през октомври или ноември 2013 г. е получил разпореждане по телефона от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев да окаже съдействие на служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, като им осигури достъп до сървърните помещения в областната дирекция – Бургас.

По думите му изричното разпореждане на Димитров е било достъпът да бъде секретен и никой друг, освен шефът на областната дирекция, да не знае за това. "Отговорих му, че в тези сървърни помещения има три нива на контрол и ще трябва да ангажирам поне още един служител, тъй като аз нямам такъв", заяви още Димитров.

Тогава Йовчев дал нареждане всичко да бъде съгласувано с бившия шеф на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов. За него днес стана ясно, че прокуратурата води разследване, което все още е срещу неизвестен извършител, за фалшифициране на документи. От думите на Димитров, стана ясно, че Йовчев му е заявил,че става въпрос за "мониторинг на системата с оглед на засичане на евентуален нерегламентиран достъп до системата на МВР".

Тайно и на тъмно

Димитров добави, че министърът не успял да му обясни до кой точно сървър трябвало да осигури таен достъп, уточнявайки, че става въпрос за криминалните регистрации. Тогава той отговорил, че тази система се поддържа от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС), а Йовчев отвърнал, че "точно те не трябва да знаят".

Заради това Димитров предлага достъпът да бъде осъществен нощем, докато в тези помещения няма служители, с което министърът се съгласил. Първата среща на Димитров с представените му за подчинени на Костадинов била на бензиностанция в Бургас. Оттам той ги закарал в сградата на местната полиция, като по думите му "още докато пътувахме разбрах, че не са такива".

"На входа на областната дирекция ги помолих да се легитимират със служебни карти – те показаха карти на ДАНС", продължи Димитров, отбелязвайки, че "цялото им поведение издаваше конспиративност".

Седмица по-късно Тодор Костадинов отново ситуацията се повтаря, агентите отново са взети от бензиностанция. Димитров предположил, че става въпрос за съвместна операция между ДАНС и МВР и затова решил да разговаря по темата с главния секретар Лазаров.

"При първата ми командировка до София му разказах. Не беше съгласувано с него, каза ми: "Щом ти е казал министърът – изпълнявай", заяви бившият шеф на бургаската полиция.

След това посещенията от София станали рутинни – всяка седмица Костадинов му звънял, а той пращал началника на сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) Николай Иванов да вземе агентите от въпросната бензиностанция и да ги закара до областната дирекция.

Последвала и нова задача – Димитров трябвало да осигури на служителите на ДАНС достъп до работното място на системния администратор в някое от полицейските управления в Бургас. С Иванов решили да е Четвърто РПУ, защото служителят там бил в отпуск.

Малко след това започнали да идват сигнали за проблеми в системата. Те съвпадали с тайните посещения на агентите. По думите на Димитров всеки път на следващия ден системата трябвало да се рестартира. Той обаче не уточни какъв точно е бил проблемът, тъй като не е технически компетентен.

Няколко месеца по-късно, Димитров споделя на Костадинов, че има чувството, че се прави нещо незаконно. Тогава шефът на "Вътрешна сигурност" реагирал нервно. Затова и Димитров заявил, че повече няма да оказва съдействие на ДАНС, ако не му бъде представена писмена заповед.

Докато се връщал обратно към Бургас, Костадинов му звъннал със същата задача, поемайки ангажимент да му прати писмо на следващия ден. Такава заповед обаче така и не била получена и Димитров спрял да осигурява достъп на агентите до секретния сървър.

Няколко месеца по-късно, по друг повод Йовчев му обяснил, че се обмисля изтеглянето му от Бургас и скриването му в София и, че е добре да се махна докато минат европейските избори.

По думите на Димитров още на същия ден срещу него била образувана вътрешна проверка, която през юни 2014 г. прераснала в дисциплинарно производство, завършило с уволнение август същата година. В момента той води дело срещу МВР във Върховния административен съд.

По време на заседанието на вътрешната комисия стана ясно още, че на него е бил поканен и самият Тодор Костадинов, който в момента е зам.-шеф на Дирекция "Технически операции" в ДАНС. Оказа се обаче, че Костадинов е излязъл в болнични.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини