От х:

Днес в x:

4 родени убийци бродят из Хасково

Кангалът се отглежда от някои като "любимец"

Поне 4 кучета от селектираните за убийства породи Кангал и Дого Аржентино се разхождат из Хасково като домашни любимци. Според многобройната гилдия на кучкарите, зверовете от този тип са много повече. Но тези 4 са законно регистрирани в община Хасково. Доколко официалната статистика се разминава с действителността говори фактът, че за миналата година в общинската администрация са били регистрирани и получили паспорт 29 кучета. Само дето по данни на ветеринари /макар и приблизителни/ в града има минимум 2 000 домашни кучета. Отделно са бездомните.

Породите Кангал и Дого Аржентино са обаче сред световните лидери по свирепост. В съседно Кърджали имаше два почти смъртоносни инцидента само за последните два месеца. Първо Кангал опита да разкъса 8-годишния Умут от село Бойно, а преди дни един уж домашен аржентински дог нападна стопанката си, 65-годишна жена и пробва да й отхапе главата. И в двата случая кучетата са били гледани от малки в домовете. Стопаните им, в случая с бабата - нейният племенник, са убеждавали всички, че няма страшно. Подобно е обяснението и на хасковските кучкари, които отглеждат кой знае защо много популярните служебни породи. Това са песове, селектирани за нуждите на армията, полицията, специалните части и въобще всички силови и репресивни органи. Или за боеве с други кучета, а в случая с Аржентинския дог - за битка с пуми, глигани и др. Кангалът пък е анадолска овчарка, наричана още Вълкодав. Селектирана е от древни времена за нуждите на анадолските овчари, но пък е била и султанско куче. В зряла възраст, изправен на задните си крака, кангалъг е по-висок от мъж със среден ръст на средна възраст и тежи колкото него. Кучето се отличава със свирепост и първичност и се опитомява само от майстори, при това трудно и бавно. За разлика от него, Дого Аржентино е истински красавец. Обикновено е бял и като малък е като плюшена играчка. После става с габарити като Анадолеца. Мъжкият на 3 години бил поне (!) 60 кг. В много страни служебните породи са категорично забранени за домашно отглеждане, но България не е като другите страни.

Освен въпросните убийци по рождение в града ни се разхождат и десетки добермани, питбули, намират се кавказки овчарки и белгийски /така наречените Маленоа/. Има немалко Каракачански, но обикновено те се отглеждат по дворовете на вилите и рядко попадат в полезрение. По ирония на съдбата една от най-масовите породи в Хасково, немската овчарка, също е служебна порода. Но се счита за най-лесните за дресировка, изключително умна, с характерни качества като чувствителност, смелост и най-вече безкрайна преданост към стопаните си, впрочем описвано като характеристика за всички служебни породи. В градска среда обаче по улиците не се разхождат само стопаните й.

Г. Христов

И това е любимец. Нарича се кавказка овчарка и има няколко в Хасково.
Още една изящна служебна порода-доберман
...но не може да се сравнява с Дого Аржентино, създаден да убива пуми
В града са налични и много каракачански овчарки
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ot
    ot Haskovo
    50 -12
    09:36, 19 фев 2015
    Тези с кучетата да си ги разхождат извън градската част-там да прилагат 70% възпитание.А не да ходят с тях на магазина и аптеката.
Последни новини