От х:

Днес в x:

Пресушават опасен язовир, десетки скъсани диги в Хасковско

Започна източването на опасните водоеми в областта

Община Свиленград започна аварийно източване на язовира край село Левка заради реална опасност водоемът да предизвика бедствие за околните населени места. При всеки по-проливен дъжд той преливал над стената, която вече е частично разрушена. В случай, че бентът рухне напълно, тонове вода ще се стоварят върху землището на намиращото се в съседство село. Затова от кметството изпратиха багери да прокопаят стената в посока близката рекичка. Само за половин ден във вторник нивото на 20 декаровия водоем е спаднало с 60 сантиметра и продължава да се понижава. Аварийното изпускане изправи на нокти ИАРА, понеже язовирът е известен с многото си риба. От риболовната инспекция са направили организация да преместят в съседния язовир в Пъстрогор наличната щука, каракуда и шаран. Язовирът ще бъде източен почти до дъно. Подобно нещо се случи и с водоема край хасковското село Стамболийски. От наводненията през 2012-та година преливникът бе отнесен, стената компрометирана и предвид сериозната заплаха за Олу дере и евентуалното наводняване на Харманли и харманлийско, държавата предприе аварийно изпускане. Така дълбокият 10-на метра водоем, бе пресушен почти до дъно.

По-сериозно е положението с реките. Дигата на Марица край село Ябълково е компрометирана и реката яде брега в близост до кладенците, които снабдяват с вода Хасково, призна управителят на областното ВиК инж. Тодор Марков. Опасността е реката да влезе във водоизточниците и да ги замърси. Отново ерозирал бряг и компрометирана дига позволява на Марица системно да залива помпената станция в свиленградското село Момково. Тя е под вода при всяко наводнение в региона, а захранва цели 17 села. И тук се чака държавно финансиране. Скъсана е и дигата на река Хасковска край село Стойково. Тук проблемът е ниската проводимост на стария мост за съседното Любеново, който спира оттока. При проливни дъждове реката приижда и на меандъра си преди селото е скъсала дигата по протежение на 100 метра. В резултат на което системно се потопяват селата Стойково и Подкрепа „Трябват ни не повече от 100 хиляди лева, за да оправим нещата. Изпратили сме документацията в Междуведомствената комисия към МС и чакаме финансиране“, съобщи инж. Георги Пеев от хасковските Напоителни системи.

Все още е скъсана дигата на река Сазлийка, която в началото на декември потопи хиляди декари земеделска земя и къщи на селата Свирково, Пясъчево и Навъсен, общ. Симеоновград. Пробивът е относително малък, но изтичащата оттам вода директно отива в близкия трафопост и лишава близките села не само от пътища, но и от ток.

Има 34 потенциално опасни язовира на територията на Хасковска област, съобщиха от областна администрация. Считат се за опасни, защото при евентуална авария могат да са застрашат живота на хора или да причинят щети на републиканска пътна мрежа. „Всички те са в перфектно състояние“, категорична е пиарът на губернатора Светлана Николова. Дигите обаче са в правомощията на Напоителни системи.

Г.Христов

Многократно кърпената дига край Стойково отново даде фира
Дигата на река Сазлийка продължава е скъсана от 6-ти декември миналата година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини