От х:

Днес в x:

Газопроводът между България и Гърция пресича област Кърджали

Техническият проект е изготвен, стртоителството ще започне през 2016 и ще завърши през 2019 г.

Газовият интерконектор между България и Гърция трябва да влезе в експлоатация в първото тримесечие на 2019 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова от трибуната на парламента, където отговаря на въпрос от депутата Борислав Иглев от „Български демократичен център“. Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. метра с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. метра годишно.

Проектът е бил изоставен в последната година и половина и по него не са били предприети никакви действия, каза Петкова.

Иглев попита на какъв етап е строителството, в какви срокове ще се реализира проекта, изградена ли е предвидената компресорна станция, има ли одобрение трасето и какъв точно ще бъде капацитетът.

Интерконекторът ще осигури по безспорен начин диверсификация на газовите доставки не само за България, но и за региона на Югоизточна и Централна Европа и като цяло за европейската общност, отговори Петкова. И уточни, че проектът за интерконектор има приета и влязла в сила оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС) за България и Гърция и процесът на съгласуване е продължил две години.

На българска територия за трасето на газопровода в областите Стара Загора и Хасково има приет и влязъл в сила подробен устройствен план (ПУБ), посочи тя и добави, че се финализират окончателните дейности по устройствен план за Кърджали, където се правят ограничени измествания за участъци от около 3 километра.

Надяваме се до месец март 2015 да имаме влязъл в ПУБ за цялото трасе в област Кърджали, каза тя и обяви, че техническият проект за газопровода е изготвен и тече процес на съгласувания съгласно националната нормативна уредба.

В кратки срокове акционерите трябва да увеличат капитала на дружеството и процедури за права, като след тяхното приключване следва да бъдат внесени необходимите документи за получаване на строително разрешение за българската територия, уточни министърът.

„Очакваме от акционерите в съвместното дружество да вземат окончателно инвестиционно решение за изграждането на този проект до края на май 2015 година“, каза Петкова и обяви, че съгласие за това е постигнато и с гръцкия енергиен министър. Министър Петкова обясни, че това ще позволи строителната фаза на интерконектора да започне през 2016 година. Планира се интерконекторът с Гърция да влезе в експлоатация в първото тримесечие на 2019 година, даде заявка министърът на енергетиката.

По повод капацитета на съоръжението Петкова обясни, че първоначалният капацитет за пренос е до 3 млрд. куб. метра годишно, като при наличие на пазарна необходимост в бъдеще е заложено възможност за увеличаване на капацитета до 5 млрд. куб. метра годишно чрез изграждане на компресорна станция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини