От х:

Днес в x:

8 °C

Сигнал за студ в Дома за сираци: Две стаи с 19° и една с 14°

Сигнал, че децата от Дом за деца лишени от родителски грижи „Асен Златаров“ са държани на студено предизвика проверка на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ днес. Сигналът е бил подаден вчера, като според него в Дома царял кучешки студ заради системното невключване на парното или включването му за по няколко минути. Температурата в помещенията, включително и спалните, била 12-13 °.

Предизвиканата от сигнала проверка установи, че в две от замерените помещения температурата е 19 градуса, с един над законовия минимум. В една стая обаче са установени само 14 по Целзий. От социалното заведение незабавно включили духалка за достопляне. Дома е бил предупреден да поддържа температури в нормата, макар охладняването да е било обяснимо-днес температурите слязоха под нулата дори през деня, а сутринта бяха -7°. По правило в началото на седмицата учебни и социални заведения/без детски градини/ са значително по-хладни отколкото през другите дни, поради невключване на парното през уикенда. Това обаче не трябва да важи за ДДЛРГ „Асен Златаров“ където обгрижването на децата е ежедневно.

Потърсен за коментар, новият началник на Дома Георги Върхатев отдаде сигнала на лично отмъщение от страна на огняря на заведението. „Съкратих 11 щата защото заповедта на министерство бе да се оптимизира персонала с оглед намаляването на потребителите на услугата от 45 на 20. Огнярят бе оставен на половин работен ден и прави номера“ каза по телефона Върхатев, който е в отпуска до идния понеделник. Според него проблема ще бъде решен лесно-“слагаме маслени радиатори в стаите, за да им е топло на децата“. И да не зависят от парното, намекна Върхатев който предположи че в деня на проверката, огнярът вероятно си и тръгнал по-рано от направеното му разписание-2 часа сутрин, два часа следобед. „Въпреки че му е гарантирано, че при минусови температури извънредните му часове ще бъдат заплатени“ уточни Върхатев.

Самият той е нов на поста-едва от 01.01.2015-та година и вероятно ще е за малко, защото правителствената директива е тези домове да се закрият в най-скоро време. „Асен Златаров“ в момента е останал даже само с 10 деца, но осиновяването или настаняване им в приемни семейства се стопира заради високата им възраст. Най-малкото е на 14, а най-голямото през март навършва 18. По закон, всяко дете над 10 години има право да каже пред съдия иска или не да бъде осиновено. Останалите в Дома деца очевидно не искат или не харесват предложените им родители, защото настоящата бройка е такава през последните 8 месеца.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини