От х:

Днес в x:

Обявиха бедствено положение в цялата Смолянска област, евакуираха хора в Смолян и Триград /обзор, снимки/

Заради усложнената ситуация след обилните дъждове, в цялата Смолянска област е обявено бедствено положение, обяви областният управител Недялко Славов и допълни, че вицепремиерът Томислав Дончев пристига на място заради критичната обстановка в региона.

Към момента най-сериозна е обстановката в община Смолян, в която вече е обявено бедствено положение. Евакуирани са няколко семейства на наводнени къщи в Смолян и Триград.

В града най- критичните зони са по поречието на река Черна- в района на базата на противопожарната служба, строителен хипермаркет „Чечосан“, в зоната на производствени и търговски складове и фирми като „Родопея“ , „Чино“ и „Красин“. Нивото на Черна е скочило с над 2 метра след обилните пдъждове през последните 48 часа.

Заради продължаващите валежи реката излезе от коритото си и се разля на няколко места в града. Подобна е ситуацията почти в цялата област.

Критично е положението в кв. „Устово“, където се събират двете реки Черна и Бяла, там са залети дворове и бази на гатери, фирми и складови бази.

Живеещите в района на „Изворите“ в Райково са на крак от съмняло, там реката е много буйна, влачи клони и дървета и заплашително достига нивото на моста. Хората от целия квартал се опасяват да не прелее и усилено се включват участват в

Ангажирана е цялата налична техника, в спасителните дейности са включени и частни машини за овладяване на ситуацията.

Населението в града от ранни зори е на крак, много доброволци участват в разчистване на щетите от пороя и издигане на диги от чували с пясък.

В най-критичните точки екипи и техника са разположени буквално през 200 метра по реката, особено засилени са мерките в жилищните райони „Прогрес“ и занота около „Топливо“.

Сигналите за прелели реки, наводнени и задръстени от камъни и пръст пътища, валят от всички общини в областта. Без достъп е Триград, тъй като пътят до селото е наводнен.

Затворен за движение е пътят Девин – Кричим поради срутени върху пътното платно камъни.

Очаква се до няколко часа пътят да бъде отново проходим и отворен за преминаване. Еднопосочно е движението и по пътя Смолян-Мадан.

Към момента пътя Смолян-Пампорово-Пловдив е проходим, но от полицията предупреждават за опасност от падащи дървета и камъни.

Язовир Златоград прелива, но в безопасните засега нива и няма опасност за населението.

Обстановката в днешния 1 февруари тревожно напомня ситуацията от август 2005г., която смолянчани помнят като Голямото наводнение. Тогава за два дни се изляха стотици литри над града , бяха наводнени няколко квартала, бедствието нанесе щети за милиони и взе три човешки живота.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини