От х:

Днес в x:

4 °C

Историческо: Най-българската община с най-голяма безработица

Ивайловград оглави челото по безработица в региона

Исторически обрат в търсенето и предлагане на работа регистрира хасковската Агенция по заетостта. За пръв път може би откакто има официална статистика №1 по безработица в региона е община Ивайловград. Планинците никога не са се отличавали с прекалена заетост, но и никога не са били в челото на тази класация. Отчасти защото на глава от населението има най-малко роми, традиционно считани за най-големите безделници. На този принцип №1 по айляк в повечето случаи са били Симеоновград /всеки 4-ти от малцинството/, Тополовград, Маджарово /след закриването на мините/, дори Димитровград и Хасково. В момента обаче граничната с Гърция община държи палмата на първенството с 25.5 % незаети, от 2658 души трудоспособно население. Следват обичайните заподозрени от Симеоновград и Тополовград.

Обясненията за куриоза са няколко, с различна степен на сериозност. Зевзеците твърдят, че това не е изненада, защото Ивайловград е известен като истинско гнездо на бракониери-половината ловят незаконно риба, другата половина вадят незаконно гнайс. Всичко това е сива икономика и не влиза в никакви отчети. По-сериозното обяснение е, че близостта на уж изпадналата в криза Гърция изсмуква трудовия потенциал на Ивайловград. Много местни работят земеделска работа през лятото, други остават в тамошния хотелиерски бизнес целогодишно. Докарват си добри доходи без официално да се водят на работа у нас. И на фона на безработицата, Ивайловград са сравнително малък консуматор на социални помощи. Водят обичайните заподозрени, а по абсолютна стойност на усвоени помощи - най-големите общини и региони в областта.

Като става дума за Хасково, областният град измести Свиленград като център на най-заетите. На фона на близо 12% безработица в областта, Хасково има само 8.6 % незаети. Това е втори пореден месец /ноември, декември/, в който градът е на първо място в класацията по трудова ангажираност. И оборва насаденото мнение, че в Хасково няма работа.

Безработните жени са 57 % от всички, а по възрасти най-нежелани за работа са хората от 50 години нагоре. Само 9 % от безработните са висшисти, но тук обяснението е, че висшисти в Хасково няма толкова много заради липса на университети, а тези които завършват другаде, остават обикновено там.

Ако на някого му е станало оптимистично от изнесените цифри, нека се замисли над тази - 5 575 от всички 12 368 регистрирани безработни, са такива трайно. Тоест, с повече от 1 година /до 10 г/ регистрация в Бюрото по труда. Професия безработен работят цели 45 % от незаетите в Хасковско.

Регионът ни е на 10-то място от 28 възможни в класацията на недоимъка /безработицата/. В една друга класация пък сме на предпоследно място по заплати след Видин.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини