От х:

Днес в x:

„20 30 50“ за Симо

20 30 50“ на Симо. Това е една изложба на началото, на изминатия път, на търсенето и намирането, на осъзнаването.

Тя е юбилейна за Симеон Тодев, председател на хасковското дружество на художниците.

Тодев разказва за амбицията си всяка година да показва свои творби в Хасково, да показва нещата, които го вълнуват, първо на хората от града, в който е роден. На прага на 50-годишния си юбилей, който ще е през февруари, Симо продължава традицията.

Първата си самостоятелна изложба прави точно в Хасково, когато е на 20 години, това е първата му голяма изява. За изминалите от тогава 30 лета казва, че са период, в който проявява различните си творчески виждания. Признава, че е доволен от себе си, въпреки че съдбата му поднасяла своите изненади, къде приятни, къде неприятни. Симеон Тодев е благодарен на най-близките си хора, че през цялото това време са били до него, проявявали са търпението при всеки негов скок в неизвестното. И за надеждата да прави нови и нови картини. Има обаче и много идеи, които не е успял да претвори на платното.

В изложбата му живопис, която беше открита тази вечер от кмета на Хасково Георги Иванов, са подредени работи от различните му периоди, затова и експозицията е разностилна. Освен картини обаче, за изненада на повечето от гостите, Тодев показва и свои пластики.

Целта на тази изложба е не да покажа различните си творчески търсения, а пътя, който съм изминал досега“, казва Симо Тодев. Най-старата картина е рисувана през 1992 година. Последната, която за първи път е пред публика, е започната в края на миналата година и е довършена буквално преди 15 дни.

Ентусиазмът, с който започнах да творя на 20 години, окрилен, никога не ме е напускал, дори и сега. Желанието ми да работя, да контактувам с околния свят, защото изкуството е най-прекият контакт с околния свят, е все същото“, са размислите на глас на Симо Тодев насред залата на галерия „Форум“между своите 20, 30 и 50.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Pl
    plamen_1422606328
    11 0
    10:20, 30 яну 2015
    Аз го зная човека с Лабрадора Тод :)
Последни новини