От х:

Днес в x:

12 °C

РИО защити Механото, 60 паралелки за професионалистите

РИО предложи на учители и работодатели план прием за 2015-та година


РИО ще предложи на министерството на образованието защитената професия в Хасковско да е „заварчик“ и тя да се изучава в Гимназията по Механо и електротехника. Това стана ясно на днешния дебат за професионалния прием в хасковските училища за учебната 2015/2016 година.

Решението на хасковската Просвета се очакваше предвид очакванията на местния бизнес за повече специалисти в сферата на обработка на метала, които прогресивно намаляваха в предишните години. Въпреки наличието на много машиностроителни предприятия в Хасковско, желанието на учениците да се изучат и работят в сферата ерозира непрекъснато. До степен да не могат да се намерят 18 мераклии да изучат топлата и студена обработка на метала. Със статута на защитена професия обаче тези специалности ще ги има, дори и желаещите да ги учат са под 10. Според нормативите на МОН са необходими не повече от 8 души, за да съществува такава специалност,а липсващите бройки до минимума от 18 предвиден в Закона за народната просвета, ще бъдат дофинансирани от държавата. Критериите са прости-да има нужда от подобни специалисти и през последните години такива паралелки да не са правени. На всичко това отговаря професията „заварчик“, която Механото ще предложи на хасковските ученици от следващата учебна година.

На хасковския пазар за труда заварчиците са високо ценени и търсени кадри, на които се предлагат заплати от 2000 лв месечно и нагоре, твърдят местни работодатели. Само дето професионалисти така и не се намират. Професията е демоде за младите, а старите и оправни заварчици са в чужбина, където, според слуховете, не падат под 4 хиляди евро на месец.

Специалността „газов техник“ е другата която ще е защитена. Тя ще се предлага от нароченото за сливане и респективно за затваряне училище по Автотранспорт. Това е поредния опит за реанимиране на Транспортната гимазия която миналата година измисли специалността „автомобилна мехатроника“, белким увлече нови ученици. Не стана. Сега предстои да се види какъв ще е резултата от новия опит.

Две нови професии ще мамят бъдещите професионалисти от следващата година. Моден дизайн ще привлича ученици в Леката промишленост, с прием след 8-ми клас. Това е поредния заместител на иначе изконната за Хасково професия шивач, която в момента има неистов глад за кадри. Имаше идея тази професия да стане защитена, но засега ще се пробва като нормална. „Моден дизайн“ е новото й и по-модерно звучащо наименование. „Компютърна графика“ след 8-ми клас ще привлича ученици в Механото. Паралелката е заявена като половинка, дори по-малко, с изискваните едва 13 ученици.

Дебатът за професионалното образование в Хасково бе проведен в областна администрация под ръководството на зам.-областния Милена Рангелова. Новите специалности и цялостния прием в профилираните паралелки ще се нищи през март, пак в Областна, но от сега се знае че броят на класовете в езиковите и реалните гимназии ще е значително по-малък от тези в професионалните. Всичко е в изпълнение на държавана доктрина за акцент в професионалното образование. На държавата и трябват работници, не общоинтелигентни кадри.

Така де, за какво им е Гьоте, като той не може да ги научи да обработват метал. Или текстил.

Г.Христов

Ще има две нови и две защитени професии

Една от тях ще е в считаното за "демодирано" Авто
Още от 2012-та Механото има претенции за едно от най-модерните в страната. Само дето учениците не го искат
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини