От х:

Днес в x:

ДАНС арестува шефа на свиленградската митница

Ексклузивен кадър от акцията на ДАНС

Шефът на свиленградската митница Тодор Караиванов е арестуван от ДАНС, колата му е била претърсена, както и административната сграда на митническото управление, съобщиха неофициални източници на Haskovo.net. Според непотвърдена информация в акцията на ДАНС са били замесени и други митнически служители, но засега закопчаният е бил само Караиванов. Действието се е развило след работно време, на връщане на Караиванов от работното му място към дома му. Шефът обаче не е бил в своята кола.

Арестът на Караиванов не бе потвърден от нито един официален източник. Телефонът на изпълняващият длъжността шеф на Свиленградската митница беше изключен. За това, че все пак на митницата става нещо свидетелства снимка, изпратена на Haskovo.net и твърдението на Григор Здравков от Легия „Антимафия”, който пред Агенция Блиц вкарва в обръщение името на Караиванов с версията, че е арестуван за участие в организирана престъпна група за контрабанда. Преди година Тодор Караиванов бе уволнен от финансовото министерство на Пламен Орешарски. Тогава той бе обвинен, че не може да докаже произхода на парите си, с които е придобил имотите си. Според обяснението на самия Караиванов, те са закупени с пари, в размер на 150 000, изпратени от брат му, който живее в САЩ, уточнява Faktor.bg. Проверка в американското посолство обаче не е потвърдило тази версия.

Куриозното е, че само преди 2 дни, Караиванов бе награден със златен почетен знак от шефа на Митниците Ваньо Танов, за проявен висок професионализъм. Професионализмът се изразявал в наркоразкриваемост и борба с нарко-корупцията. Сега Караиванов прекарал цял час, проснат по очи, с белезници на плаца на собствената си митница.

Караиванов бе възстановен на поста шеф на митниците по метода на вътрешния подбор-без конкурс. След като бе уволнен, той бе командирован в София, пак в системата на митниците. В края на август началото на септември, бе командирован от столицата за шеф на Свиленградската митница и през октомври се яви на финалния кръг от конкурса за шеф. Обаче защитата на концепцията не се състоя, понеже един от комисията бил болен. През ноември м.г. е назначен със заповед за и.д. шеф на Митница Свиленград. И още тогава организира показна акция пред медиите за унищожаване на стоки ментета, заловени на граничния пункт на поверената му митница.

Това е вторият знаков арест на шеф на митница Свиленград през последната година. През май 2014-та по обвинение за притежание и контрабанда на амфетамини бе закопчан зам.-шефът на Митница Свиленград Георги Костадинов. В служебния му Форд Фокус бяха открити близо килограм амфетамини. Впоследствие обаче всички обвинения бяха свалени, а отскоро Костадинов се върна на работа акто нач.отдел „митническо оформяне” към митница Свиленград.

Точно днес пък прокурор от Хасковската окръжна прокуратура оттегли обвинението към 9 митничари от Свиленград за рушвети. Те бяха спипани през юни 2010-та година на ГКПП „Капитан Андреево” с 15 хиляди лева в различни валути, които според тогавашния вътрешин министър Цветан Цветанов, са от рушвети. Митничарите били следени от месеци със СРС-та по оплаквания на фирми превозвачи и граждани за корупционни практики на граничния пункт „Капитан Андреево”. Въпреки всичко обаче, след изявлението на държавното обвинение, се очаква те да бъдат обявени за невинни от съда.

Г.Христов

Само преди ден, Тодор Караиванов бе награден за висок професионализъм
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини