От х:

Днес в x:

9 °C

Тежко образование приковава децата към училище

Учениците са натоварени като войници на поход


И да искат учениците да избягат от училище, не могат. Поне да бягат. Интересната антикризисна мярка за задържане на децата в образованието бе наблюдавана при опит на мъник от начален курс да тича навън след края на „мъчилището“. Само дето бягането свърши на втората крачка. Видимата причина бе изпълнената до пръсване раница от мека материя, която заемаше почти целия гръб на малката. Набралата инерция тежест принуди детето да залитне преди да стабилизира походката си в умерена крачка, до освободената от подобно натоварване кака. Характерното за децата тичане в произволна посока остава за извън училищно време. Предвид натоварената програма това означава до следващата ваканция.

Неясните уроци и сбърканата ни педагогика отдавна превърнаха образованието в тежък за всички процес, дори за началния курс. Който обаче страда и в прекия смисъл на думата.

Следствен експеримент с един третокласник показа, че раницата му достига понякога впечатляващите 7 до 10 килограма. Предвид размерите на децата в тази възраст, това е до 1/3 от личното им тегло. Аналогът е с 80 килограмов мъж с 25-26 кила раница на гърба. Колкото и да е в разцвета си, съвсем няма да му е до бягане, че и до вървене.

Болезненият отдавна проблем като че ли няма разрешение. Многото учебници, тетрадки и пособия плюс необходимите за бита на децата неща за половината от техния ден, превръщат ходенето на училище в наистина тежко задължение. Постоянното напрежение върху неукрепналите стави и гръбнак роят гръбначните изкривявания, като така наречената сколиоза се наблюдава в различна форма при всяко 10-то дете, твърдят физиотерапевти. Оправянето на проблема впоследствие става с продължително и досадно ходене на нагревки, специална гимнастика, спане на твърдо, а най-лесния начин с плуване е неприложим за Хасково, поради липса на басейн. От друга страна учителите твърдят, може би с основание, че в раниците на децата се поставят всякакви несвързани с образователния процес неща-дрехи за смяна, обувки, кутии с храна, игри/играчки и какво ли не. Вариантът е част от багажа да се оставя в гардеробчетата в училище, но не много отдавна се разбра, че оттам имат навика да изчезват неща, дори и в престижни училища.

Учителите май са прави- БГ образоването наистина е тежка работа. Но за децата-два пъти.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  No
  noname_1421781246
  16 -2
  21:09, 20 яну 2015
  Fuck the system!
 • 2
  99
  999
  16 0
  08:48, 21 яну 2015
  Наистина раниците са доста тежки за децата.питам се защо не си държат учебниците в училище?защо не се измисли нещо да се улеснят децата.от малки трябва децата да се сблъскват с трудностите в живота.луда работа.
 • 3
  Да
  Дани
  21 0
  10:37, 21 яну 2015
  Като майка на второкласник ще ви кажа,че всичко в системата е много сбъркано.Всеки ден се сблъсквам с абсурдите на съвременното образование и се питам докога!Раниците са безумно и ненужно тежки,защото в тях се носят куп ненужни и безумни помагала,повечето от които не са от полза дори на учителите,защото в края на срока са все още неупотребявани.Това е достатъчно доказателство,че си дадохме парите,за да спонсорираме някого,а директорите да си получат хонорарите.Дете,тежащо 20 кг, се налага да мъкне раница 10.И всичко това поне да беше от полза,ами то...Всеки ден недоумяваме що за педагози пишат учебниците,които са пълни с тъпизми и материал,който и най-разгърнатият мозък не може да асимилира.Многократно са цитирани и снимани извадки от "учебници",които служат за смях на авторите им,но никой не взима мерки.А горките деца продължават да получават гръбначни и умствени изкривявания.А ние-родителите да плащаме за това!Време е за промяна!
 • 4
  12
  123
  9 -2
  12:31, 21 яну 2015
  с глезене видяхме какво става ,махнаха и казармата.Пълна разруха за държавата от глезльовци мамини.
 • 5
  Ма
  майка
  6 0
  14:33, 21 яну 2015
  А дали във всяко училище децата имат шкафчета ? В нашето / Хр.Смирненски / - децата ни нямат шкафчета в калсната стая . Закачалката им за якенцата е на стената , а ако на нея няма място връхните им дрешки са на столчето зад тях . Според мен трябва , да имат по два комплекта учебници и да няма нужда всяка сутрин да се носи тежката раница . Но това е " нашата мила , родна страна " . За жалост , на никого думата не се чува . САмо на "високопоставИЛИТЕ се" .
 • 6
  Та
  Таня
  3 0
  14:54, 21 яну 2015
  В момента съм на 26.Не си спомням много от времето,когато аз бях 3-4клас но помня че тогава за всеки предмет си носех само учебник и тетрадка,понякога и тетрадка за домашно.Рядко имахме допълнителни помагала-най-често по БЕЛ и математика.Въпреки липсата на хилядите помагала и допълнителни книжки с който товарят горките деца в момента,тогава процента на отличниците беше много по-голям и някак си с желание ходехме на училище..Вярно е че не съм много голяма,нямам и дете все още но живея в близост до училище и често виждам как след часовете децата излизат от училище и дори майките им леко се затрудняват с носенето на раницата им...Понякога си мисля що за психопати са решили ,че чрез изтезания ще образоват повече и по бързо децата?...
 • 7
  88
  888
  2 0
  16:20, 21 яну 2015
  Никой не слуша лекарите и психолозите в нашата страна, когато стане въпрос за образование. Така е по този въпрос.
 • 8
  Ан
  Анонимен_1421935136
  0 0
  15:54, 22 яну 2015
  На Горните класове, толкова не им тежи материала, отколкото на малките деца. Виждам как седмокласници и осмокласници ходят с по еднА тетрадка на училище. ТЕ имат ТЕТРАДКА ПО ВСИЧКОЛОГИЯ!

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини