От х:

Днес в x:

Болезнено наказание с новата ваксина

Децата подлежат на имунизация и на 6 години, но най-болезнените игли се слагат докато са на месеци

„Новата ваксина е наказание за децата ни“, възнегодуваха хасковски родители по повод започналата да се прилага дългоочаквана 6-валентна ваксина. Тя заменя двете отделни досега ваксини пентаксим - срещу дитферия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца, и хепатит Б. 6-компонентната ваксина боцка всичко накуп. И от близо месец тероризира хасковските бебета.
„Манипулацията преминава при посиняващ рев“, твърдят родители. 3 и 4-месечни бебоци се деряли с пълно гърло преди, по време и дълго след поставянето на ваксината. Малко рев се спестявал само на първата игла, на два месеца, когато мъничетата още не знаели какво ги чака.

„Чак стигнахме до гърч от плач“, оплака се Даниела Терзиева, чието второ дете наскоро било убодено. Имала и по-голям син и можела да сравни, че при него далеч не било така. Родителите обаче бързали да имунизират децата си, защото някои вече били закъснели. Миналата година действащата петвалентна ваксина излезе от употреба, а заради административни неуредици нямаше 6-валентния заместител. Което обърка имунизационния календар на много семейства.

Че 6-валентната ваксина е болезнена признават и поставящите я лични лекари. Оприличават реакцията от нея като на печално известната с болката си Симфлорикс - вече също задължителна ваксина срещу пневмококова инфекция, водеща до менингит. Досега тя бе болезненото наказание за децата, но вече има нов фаворит, твърдят лекарите, които определят вече бившия пентаксим като „мерцедеса на ваксините“. Никой не знае защо го спрели. Обаче смяната му създава реални проблеми. Много деца имали вече поставен самостоятелно хепатит Б, чиято първа игла се слага до 24 часа след раждането и се повтаря на първия и 6-я месец. Ваксината обаче се съдържа и в 6-валентната и за да се избегне предозиране с щама на болестта, лекарите поставяли от запасите си от пентаксим, съхранен от предишните доставки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    _1
    _1421821115
    15 -3
    08:14, 21 яну 2015
    Мечтата на доктор менгеле. Жертвата сама иска отрова. Обясняваш му че е за негово добро и жертвата идва сама. Господ му дал здраве той си боде отрова за още. Тъп народ
  • 2
    Ma
    maika
    11 0
    13:00, 21 яну 2015
    ЗАЩО,ЗАЩООООООООООО..............?Въпроси на който никой не е дал адекватен отговор!И накрая децата ни са опитните мишки.Който отцелял ,отцелял.
  • 3
    Ро
    родител
    6 -1
    14:57, 21 яну 2015
    В Европа ваксините са пожелателни,време е родителите да се преборят с печалбарските фармацевтични компании и посредниците им в лицето на лекарите и тези отрови да не бъдат задължителни и обвързани с детските и правото на детето да посещава ДГ. Престанете като коне с капаци да тровите децата си, чететеее!
  • 4
    ??
    ?????????????????????????????????????/////
    2 -1
    15:40, 21 яну 2015
    zasto pak vaksina stiga s tezi vaksini!
  • 5
    Ди
    ДИДИ
    2 -6
    15:50, 21 яну 2015
    Защото хепатит бе се предава не само по полов път,... Виж коментара
  • 6
    Ро
    родител
    9 0
    16:11, 21 яну 2015
    Диди, неуката сте вие, четете,поне сега има много информация вкл. в чуждия печат.Ваксините са по-скоро вредни, отколкото полезни, повечето от тях са за болести които почти не се срещат и вероятността да ги срещнете е нулева , вие насила инжектирате заразата в телата на децата си. Сляпа ли сте за стотиците инвалидизирани деца развили детски паралич след поставяне на ваксина против полио, четете и не пишете глупости! Всичко е в интерес на фармацевтичните компании и процент в джоба на джипите, но когато вакнитата увреди детето ви- не държавата, а вие ще му мислите.
  • 7
    Na
    nabora
    0 0
    18:42, 22 яну 2015
    evala na majkata am da oarne vnimanie na deteto zashtoto baja e zatlastjlo

Още новини

Последни новини