От х:

Днес в x:

Жоашен: Не съм терорист, искам във Франция

29-годишният френски гражданин от хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен да бъде предаден на френските съдебни власти. Това реши днес хасковският окръжен съд, който разгледа европейската заповед за арест, издадена от прокурор в Париж, в която Жоашен е обвинен в терористична дейност. До 10 дни той ще бъде предаден на французите.

Не съм терорист. Искам да бъда изпратен във Франция”, заяви пред съда Жоашен. Служебният му защитник също подкрепи искането за екстрадиция.

Жоашен бе задържан на 1 януари тази година на Капитан Андреево в автобус за Турция с тригодишния му син, но по друга европейска заповед. Тя бе издадена след сигнал от съпругата му, че отвежда детето им в Сирия, за да го прави джихадист. Момчето бе приютено от социалната служба в Свиленград, а няколко дни по-късно майка му пристигна и го отведе със себе си във Франция.

След атентатите във френската столица обаче пристигна втората европейска заповед, този път по обвинение в тероризъм. Съдът в Хасково отхвърли първата с мотива, че отвличането на дете от законен баща, считано за престъпление във Франция, не е такова в България. Втората заповед от Франция обаче бе уважена.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини