От х:

Днес в x:

Държавното саниране оскъпи панелките, хасковлии се изнасят по селата

Бъдещото държавно саниране качи цената дори на старите панелки покрай бул. Васил Левски

Новината за държавното саниране на панелките застопори цената им в Хасково и спря тенденцията за свободно падане, коментират брокерите на недвижими имоти в града. На места дори се наблюдава поскъпване, предвид очакваното облагородяване на жилищата. Безплатното за собствениците саниране ще включва не само общите части на блоковете - фасада, покрив, подпокривно пространство и стълбищни клетки и асансьорни шахти, но и обновяване на самите апартаменти на живущите. Освен изолация, те ще се сдобият с нова дограма и входни врати. Практически това ще е почти ново жилище с интериорен ремонт и ще спести на собственика поне 10-на хиляди лева, колкото най-малко струва външната изолация и хубава дограма.
Към настоящия момент двустайна панелка в Орфей не пада под 40 хиляди лева, а в зависимост от етажа и внесени подобрения от времето на построяването, качва цената му до 50 хиляди. 3-стаен масивен пък върви между 55 и 65 хиляди лева в Орфей и Бадема. Най-евтино било на Червена стена, където блоковете са преценяват като най-лошото панелно строителство в Хасково. За разлика от горепосочените квартали, тук инфраструктурата е на много по-ниско ниво, няма търговски центрове, детски площадки прочие подобрения. Там гарсониерите се търгували за по 18-19 хиляди лева за гарсониери, а ако е на по-ниските етажи - 20-21 хил. Тристайните/80 кв/ се продавали за около 33 хиляди лева. Въпреки качеството обаче и там се купува, защото има реален глад за жилища в Хасково, заключават на база на своята практика от хасковския брокер Интрига. Оттам отхвърлиха твърдението, че има масово свободни жилища тип ново строителство.
Посочваните като пример за нереализиране къщички по ул. Веслец, наречени иронично Ориндж каунти, се оказали изкупени. Въпреки че в половината апартаменти там не живеят хора, някои от имотите вече са препродавани по няколко пъти. Кризата с КТБ пък бележи разликата в сделките за недвижими имоти. Близо 80% от купуващите жилища през последната половин година правят това със собствени приходи. Хасковлии масово теглят депозитите си и ги влагат в имоти, дори и да нямат належаща жилищна нужда. Просто не вярват на банките. Освен това имало чисто икономическа сметка - на фона на смешните лихви на депозитите от 1.8 %, плюс миналия на първо четене закон за 10 % данък върху депозитите, вложените в апартаменти пари носели поне 5% доходност. Примерно двустаен апартамент за 40 хиляди, отдаден за умерения наем от 200 лв, носи годишен приход от 2400 лв, изчисли управителят на Интрига Росен Карагьозов. Хората дотолкова не вярвали на банките, че отказвали да взимат кредит, за да доплатят. Купували съобразно спестяванията си, а ако не стигали за града, се насочвали към селата. Хасковлии масово се изнасят на село, особено тези, които до момента са живели под наем или пък искат да излязат от жилището на своите родители. Цените на имотите там ги прави икономически изгодни, дори и при ежедневно пътуване.

Най-скъпо е в Стамболийски, където двуетажна къща на груб строеж с половин декар двор се продава за 50 хиляди. Старото строителство пък върви за около 30 000. В Любеново тарифите са 20-22 хиляди, въпреки че половината село не е канализирано. В Брягово е евтино, сделка наскоро реализирала къща за 11 хиляди лева, с цял декар двор. В село Елена масивна триетажна къща с 1.8 дка двор е 30 хиляди лева. В Книжовник къщи с огромни дворове вървят по 20 бона, но за Узунджово много трудно стигат и 15 хиляди. Причината е в голямата битова престъпност, въпреки близостта до областния град.

Жилищата са огромният процент от пазара на недвижими имоти в Хасково. В индустрията единствената по-мащабна сделка е продажба на обект за производство на инертни материали за 1.2 млн лева.

Относителен застой има на пазара за търговски площи. След няколко ненормални разценки, наемната цена на квадратен метър в идеален център е 10-12 евро, като обикновено в нея се включва и отопление, вентилация и климатизация. Всичко над това е прекомерна алчност на собствениците

Г. Христов

Тристаен в по-периферните квартали на града върви 55-65 хиляди лева
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ha
    hasan_1420798844
    38 -1
    12:16, 9 яну 2015
    Гладна кокошка просо сънува!Само дето не разбрахме кой се е юрнал да купува панелки по бул."В.Левски":)))!
    • Мм
      ммдаа
      24 -2
      14:09, 9 яну 2015
      глупости!!! Съседътми продаде двустаен в Орфей със сменена дограма на 30хиляди, аз ке опитвам от половин година да продам тристаен за 40хиляди. Тоя е голям фантаст.
  • 2
    Му
    мусоргски
    27 -2
    12:29, 9 яну 2015
    Христов не знам къде живееш но пиши ти бил ли си в любеново и знаеш ли къде е Там е пълно със змии които и в стаите на къщите щъкат Не връзвай хората да си хвърлят парите на вятъра
  • 3
    Се
    селкия
    7 0
    12:58, 9 яну 2015
    А в с.Клокотница как вървят имотите,то също е близо до града.
  • 4
    Kl
    klokotnitsa
    2 -3
    13:43, 9 яну 2015
    klokotnitsa ste bade ,,premestena kam yabalkovo ,,zastoto i tam seloto ostava pod voda ,,,za tui dalece ot tam
  • 5
    Гр
    гражданин
    18 0
    14:23, 9 яну 2015
    Най-добре си е на село,зеленина,спокойствие
  • 6
    12
    123
    15 -5
    14:23, 9 яну 2015
    Къде ще бъдат хората докато се сменят врати, дожрами и изолации на жилищата им? В Чехия са бизи изнесени във фургони? А тези които са си ги подменили? Кои ще са тези задружни блокове, дето ще регистрират сдружения? Кой ще плати разхода за това? Кой ще бъде председател и кой ще влезе в управителните им съвети и ще поеме цялата отговорност? Как я виждате тази работа, не знам?! Много неща не се казват и винаги имам едно наум към безплатните неща.
  • 7
    До
    до 123
    15 0
    19:26, 9 яну 2015
    Дограма и врата се сменят за няколко часа! Изолацията е външна!
    Тези които са ги подменили и отговарят на изискванията няма да се сменят!
    Сдружението се регистрира от домоуправителите на входовете!
    Разхода за сдружението като се раздели по апартаменти е стотинки!
    Управителният съвет се състои от домоуправителите, а един от тях - председател!
    За каква отговорност става въпрос?!?
    Цялата работа е: събирате се отделните входове на събрание и решавате дали сте съгласни(нужни са 67% съгласие). Ако всички входове са ОК, събирате стотинките за регистрацията, от там се оправят домоуправителите и/или председателят с регистрирането и подаването на молба(има срок)! След това чакате одобрение.
    Толкова ли е сложно?!?
    По лесно е да задаваме глупави въпроси, вместо да седнем да прочетем за 5 минути...
  • 8
    77
    777
    1 -6
    21:35, 9 яну 2015
    i kakva e ylovkata,posle apartamenta sled vreme os... Виж коментара
    • Ц
      Ц
      2 0
      17:57, 10 яну 2015
      И децата ще ти вземат после с апартамента ПЕЩЕРНЯК НЕГРАМОТЕН!
      Това е уловката!
      Не кандидатствай! И без това няма да има за всички панелки...
  • 9
    Ва
    Валентина
    0 -2
    00:29, 10 яну 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини