От х:

Днес в x:

Траилов храни гладна стотица до края на април

Трапезарията на Траилов ще продължава да готви за бедни

Хасковският ресторантьор Николай Траилов продължава с хуманния си ангажимент да осигурява топла храна на най-бедните хасковлии. Неговата обществена трапезария трябваше да приключи работа в края на декември, но фирмата „Тано-Н.Траилов“ е одобрена от министерството на социалната политика и за следващия период - до края на април. За разлика от тази година, трапезарията ще има летящ старт веднага след края на предходния проект. В началото на 2014-та Траилов също готвеше за бедните, но стартира едва от 15-ти януари.

Обхватът на програмата е същия – 99 хасковлии от най-бедните слоеве, които, колкото и ужасяващо да звучи, нямат пари дори за храна. Според изискванията на проекта сред целевата група попадат само такива, които са с доказана липса на доходи и близки, самотно живеещи с минимални пенсии или въобще без такива, скитници и бездомни деца. Набират се измежду бедните, които получават горивни помощи и в тясно сътрудничество с базата данни на социалните. Предлаганата помощ може да не е много, но е от сърце - топъл обяд всеки ден, включващ супа, основно ястие, хляб и обичайно - плодов десерт. Въпреки скромната помощ дори и социалната трапезария предизвика брожения измежду редящите се за помощи, като част от недоволните, непопаднали в програмата кръстиха селектираните с презрителното „гладната стотица“. При нееднократни проверки на Haskovo.net обаче бе потвърдено, че в стотицата наистина са хора, доведени до ръба на физическото си оцеляване, като сред тях освен забравени пенсионери и инвалиди има и млади хора. Социалната трапезария на Траилов например бе единственият шанс за топла храна за 32-годишната Румяна Георгиева и тригодишната й дъщеричка Аслъ, които ежедневно биеха зимен път от периферията на вилна зона Каменец до СОУ „Паисий Хилендарски“ на бул. „Илинден“, където е трапезарията. Слава Богу, намесата на медии и институции даде нов шанс на младата майка, която обаче не забравя, че в онези черни дни на отчаяние е разчитала само на топлия обяд на Траилов.

Който се осигурява почти без печалба за ресторантьора. Сумата за 4-месечното изхранване на стотицата бедни не надхвърля 20 хиляди лева /обичайно е под това/, което калкулира себестойност по около 2 лв за обяд с три ястия. Въпреки това Траилов не се отказва вече 4-та година подред.

Г. Христов

Ресторантьора не се отказва от мисията си вече 4-та година подред
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Sc
    Scarfac3
    54 -1
    16:16, 30 дек 2014
    Браво! Голям поклон !
  • 2
    Ch
    choveshtina
    35 -2
    17:48, 30 дек 2014
    Vsichki vzimaite primer,pomagaite na po-bednite hora!
  • 3
    Ja
    Jack Bauer
    25 -1
    21:02, 30 дек 2014
    Браво на г-н Траилов. Дано има повече хора като него.
  • 4
    Ге
    Гери
    7 0
    09:12, 31 дек 2014
    Наистина е добра кауза.Виждам почти всеки ден хората,които се хранят там.Но...там се хранят и децата от началните класове на училището.Мръсотията е голяма,а миризмата няма смисъл да коментирам.
  • 5
    Ку
    курти от куртово конаре
    3 0
    14:33, 31 дек 2014
    бравус.....всичко се вижда,......всичко.....
  • 6
    Го
    Гого
    2 0
    16:39, 31 дек 2014
    Браво на Делян Делчев
Последни новини