От х:

Днес в x:

Коледата е възможна с по-малко ток

Тази Коледа е минала с по-малко изконсумиран ток в сравнение с предходната. Според данните от EVN България за потреблението на електроенергия по коледните празници за петте дни -от 24 до 28 декември потреблението на ел. енергия е било 128 482 000 киловатчаса. В празничните дни миналата година стойностите са 143 083 000 киловатчаса.

Върховото потребление през изминалите почивни дни е регистрирано между 18 и 19 ч. На 28 декември 2014 г, сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховото потребление за същия период на 2013 г. е регистрирано между 17:00 и 18:00 ч. на 24 декември.

От EVN напомнят, че по време на активния зимен сезон традиционно потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди.

Според специалистите ако се спазват злантните правила за пестене на ток, през януари може да останете и приятно изненадани от сметките си.

Първото и основно правило е да се изключват от контактите т.нар.“вампири”. Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства, които държим често забравени в контакта. Макар и дребни на вид те са истински лами на електроенергия от гледна точка на това, че енергията, която излапват е неоправадно висока на фона на факта, че не вършат никаква работа.

Друг от чисто практическите съвети е: превключете на режим “Sleep” и “Hibernate” компютъра си, когато не го използвате. Ако не работите на компютъра си, а сте в нормален режим - това е пилеене на енергия.

Размразявайте месото като го оставятев хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка. Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85 % от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата, са още от триковете за пестене на ток.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини