От х:

Днес в x:

20 кубика в секунда се вливат в Тракиец, изтичат 4. Властта: Няма опасност

Няма никаква опасност от язовир Тракиец. Към момента във водоема се вливат 20 кубика вода в секунда, изпускат се 4. Обемът на язовира е достигнал 99.6 млн. куб. метра, при капацитет 114 млн.” Това заяви днес на пресконференция в областната администрация шефът на хасковския клон на Напоителни системи Росен Атанасов. По думите му дори да се стигне до изтичане на вода през преливника, в това няма нищо опасно, защото той е предвиден точно за такива случаи.

Попитан защо не е почистено от храсталаци и дървета коритото на преливника, шефът на НП отговори, че това било направено през последните два дни и преливникът е разчистен. Вчера цял ден екипи на дружеството секли дървета и храсти там. При зададения от журналисти допълнителен въпрос защо това се прави едва сега, при надвисналата опасност, а не през лятото, Атанасов отвърна, че никога досега язовир Тракиец не е достигал подобен обем.

Информацията за повишеното ниво на язовир Тракиец бе потвърдена още сутринта за Haskovo.net от кмета на селото Красимир Бойчев. Вчера в 18 часа той забил пръчка на брега и тази сутрин установил, че нивото се е покачило с 45 сантиметра. “Това е водния стълб. А иначе водата е стигнала на пет крачки от преливника”, допълни Бойчев. Макар и примитивен, подобен начин дава достатъчно ясна представа за покачването на нивото на язовира, въпреки спирането на валежите. Кметът на Тракиец опроверга думите на шефа на Напоителни системи, че е разчистено коритото на преливника. “Нищо не е разчистено. Елате да се убедите с очите си и да снимате. Чистят на Четвърти дюкер, между Тракиец и Конуш. Все още не са пуснали по 4 кубика в секунда, източват по два, защото ако пуснат шлюза на максималния капацитет, там ще напълни дерето. Затова първо разчистват, а после пускат по 4 кубика в секунда”, обясни Бойчев.

Успокоение внесе шефът на пожарната Николай Вълчев. “Нека не се всява паника сред населението. Изтичането на вода през преливника не е аварийна, а съвсем нормална за един язовир ситуация. Нивото на Тракиец се е покачило от вчера, но при това темпо трябва да вали със същата интензивност още 6 дни, за да се стигне до критично положение, а синоптиците прогнозират спиране на валежите”, уточни Вълчев.

Той допълни, че преливат още язовирите Ивайловград и Студен кладенец. “Пак повтарям, това не е аварийна ситуация”, натърти шефът на пожарната. Според него засега най-тежко остава положението в Свиленградско. В тополовградско е затворен пътят Срем-Устрем.

На днешната пресконференция в областната администрация се бяха събрали десетина началници на държавни служби, имащи отношение към бедствието – ВиК, Напоителни системи, пожарна, РЗИ, МВР.

Тодор Кръшков

Така изглежда Марица край Свиленград. Снимката е от днес по обед
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ми
    Минчо Празников
    23 -1
    13:20, 10 дек 2014
    Г-н Беливанов,огледай се и тия всичките около тебе по един хубав шут и всеки по пътя си.Погледни всеки един и ще ги видиш. Как ги търпиш не знам. Един .н-к на пожарната дето е с акъла си.А ,Красимир
    Бончев,дето до преди 2-3 г.беше н-к на полицията в Харманли,сега е пенсионер,освен да лиже задници за нищо не става.
    • Ha
      hasan_1418235567
      5 -4
      20:17, 10 дек 2014
      min4o praznikov mnogo si tap be svinia takava
  • 2
    2 млн. км
    13 0
    13:20, 10 дек 2014
    Ей, нямам къща или вила в Тракиец или в Текето,аз съм от Пчеларово/, но ако имах нямаше да ми пука. Щото, когато строиха язовира, гледах как го правеха, даже съм пътувал по старото макаданско шосе, което днес /от 1960-та година е под водата/. Щото като пораснах изучавах как са го строили този язовир. Днес не се чувствам стар за тези спомени и това което знам за строителството не ме притеснява. Тези които се плашат, трябва да знаят, че за да се разруши стената на язовира, трябва само взривяване или 45 години от днешната ДЕМОКРАЦИЯ на ЕЛИТА.
  • 3
    F1
    F1
    5 -1
    15:37, 10 дек 2014
    Absolutna dolna laja idete na stenata i vijte za kakvo stava na vapros v4era biah tam iazovira 6te prelee
  • 4
    Гр
    Гражданин
    8 -1
    16:15, 10 дек 2014
    Не виждам връзка с рибарниците на кмета.Преливника е на километър по-нагоре , от другата страна на баира.Ако някой име нещо против рибарниците или смята , че са незаконни да си сезира където трябва , а не да пълни форумите с лични мнения.Реката под преливника не е почистена. Не е почиствана поне последните 30 години. Бетонът на преливника е обрушен. Между отделните платка растат храсти. Т.е след като водата протече през преливника за нула време ще влезе под бетона и ще го запрати в дерето. След това ще отнесе пръста и целия преливник ще се превърне в ров.И двамта представители на напоителни системи са партийни назначения и са абсолютно некадърни чиновници.Нямат си на представа за какво става въпрос .
  • 5
    Гр
    Гражданина е прав
    3 0
    20:40, 10 дек 2014
    Истината за екстремната обстановка с язовир Тракиец се крие в обрушения преливник.Преливника няма да издържи и огромните водни маси ще отнесат част от стенат.Няма защо да крием безпокойството си , а да създадем обстановка за своевременно предупреждение на населението от поречието на Олудере и без паника селата Тракиец, Конуш , Войводово , Малево , Днево и най-вече град Харманли да се евакуират при голяма приливна вълна.Дано ветеринаря Красимир Бончев , да вникне в този проблем, без да му разпорежда свата Иван Петров и за първи път честно да заработи заплатата си.
  • 6
    Ив
    Иван_1418255518
    1 0
    01:49, 11 дек 2014
    Лично аз съм го виждал да прелива през преливника.

Случаен виц

Последни новини