От х:

Днес в x:

Новите винетки: По-шарени и с две нива на защита

Новите винетки са с различни цветове и защити


Новите винетни стикери за 2015-та година ще бъдат на пазара от 15-ти декември, съобщават от Агенция пътна инфраструктура, като обещават, че до Коледа в разпространителските пунктове ще има 2.8 млн винетки от различни видове и за различни категории превозни средства. От тях 1 млн.броя ще са годишни стикери за леки автомобили. Винетките ще се продават в 3000 пункта в страната като от АПИ препоръчват закупуването да става предимно от големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП.

Добрата новина е, че новите винетки ще са на цените на старите. Всъщност от 6 години разрешителното за движение по републиканската пътна мрежа е с непроменена цена, хвалят се „Пътните”. Годишната винетка е 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите. В категория 3 са леките автомобили/виж таблицата/

автомобили/виж таблицата/

Категория 1

Категория 2

Категория 3

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Евро 0, І, ІІ

Евро ІІІ, ІV, V, ЕЕV и по-висока

Цени на винетните такси в лева

Дневна

20

20

20

20

-

Седмична

65

50

34

26

10

Месечна

130

100

68

53

25

Годишна

1300

1000

684

526

67


Старите винетки са валидни до края на януари 2015-та година.До края на декември пък ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември тя ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична.


Евентуалните глоби за стара винетка ще започнат от 1-ви февруари 2015-та. А старата винетка лесно ще бъде разпознавана от новата. Изцяло е променено графичното оформление, като новия цвят е контрастен на тазгодишния и разликата можше да се забележи от половин катаджийски поглед. Различни са не само цветовете, а и защитите на винетките.
На стикерите са вградени две холограми. Първата е обемна и с постоянни цветове. Вижда се изпъкнала цифра „5“. Втората холограма е деметализирана и за различните видове винетки е различна и съдържа допълнителни защити. Тя е за експертна оценка. Целта е да се предотвратят непреставащите опити за фалшивикации на винетките и се запази все по-увеличаващия се приход от пътни такси в хазната. Само за 2014-та година, при това до ноември, от продажба на винетки са реализирани 217.5 млн лева, което е с близо 2 млн повече от същия период на миналата година, хвалят се от АПИ.


Ръстът е най-вече в продажбите на годишните винетки за автомобили. Нарастнали са и продажбите при месечните и седмични стикери за товарни автомобили и автобуси. На хората с увреждания са предоставени близо 176 хил. безплатни винетки на стойност 12 млн. лв., които са за сметка на и без това отънелия бюджет на АПИ.
Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

Последни новини